Belföld

A Boeing az élre tör

Az amerikai Boeing repülőgépgyár a világelsőség visszaszerzésében bízik az idén a polgári repülőgépek piacán a nyugat-európai Airbusszal vívott versenyben.

A Boeing kereskedelmi igazgatója, Scott Carson kedden pontos számokat nem közölt. Reményeit a Ryanair és kínai légitársaságok első negyedévi megrendeléseire alapozta. Az Airbus első ízben 2003-ban szállított több polgári repülőgépet a megrendelőknek, mint a Boeing, és ezt az eredményt tavaly is megismételte.

Az amerikai kormányzat hétfőn közölte, hogy a két fél által megszabott április 11-ei határidő után is kész folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval a Boeingnek és az Airbusnak adott állami támogatások ügyében. Ha a megbeszélések kudarcot vallanak, akkor az ügyet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé viszik.

Évek óta heves vita folyik a két nagy repülőgépgyár támogatásáról. A felek egymást vádolják, a szabad versenyt torzító, túlzott szubvencionálással. A tárgyalások januári megkezdésekor a felek megegyeztek, hogy 90 napra befagyasztják a két óriáscégnek adott állami támogatásokat – ez a határidő április 11-én jár le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik