Belföld

Tizennyolcmilliárd forintos panelprogram indulhat

Idén a költségvetésben szereplő 1,9 milliárd forinton túl további 6 milliárd forintra pályázhatnak panel-felújítási programjaikkal az önkormányzatok. Így összesen több mint 18 milliárd forint fordítható panelfelújításra; az összegből több tízezer lakás válhat korszerűvé.

A kormány meghirdette idei panellakás-felújítási, egycsatornás gyűjtőkémény-felújítási valamint lakbértámogatási pályázatait – jelentette be Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn. Panelfelújítási programra – amely keretében panellakások és termofor felújításokra lehet vissza nem térítendő támogatást kérni – az idei költségvetésben 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre, és a kormány döntése értelmében további 6 milliárd forintra lehet kötelezettséget vállalni. Az állami támogatás elnyerésére az önkormányzatok pályázhatnak.

Kolbr István elmondta: a Fészekrakó program keretében meghirdetett lakbértámogatásra az állam 3,4 milliárd forintot fordít.


A program azokat a nagyvárosokat, megyei jogú városokat célozza meg, ahol az önkormányzatok már felkészültek az együttműködésre – mondta az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnökhelyettese, Fegyverneky Sándor.

A jövő évi költségvetést terhelő panelprogram konstrukciójának lényege, hogy az állami forrás mellé a helyi önkormányzatnak és a társasháznak külön-külön ugyanennyi pénzt kell biztosítania a felújításhoz. Így 18 milliárd forint összértékű program valósulhat meg, ez pedig akár több tízezer otthont érinthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik