Belföld

A leépítésekről tárgyalnának a vasutasok

admin
admin

2005. 04. 04. 15:42

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a MÁV Rt. menedzsmentjénél, hogy megtárgyalják az ezévi álláshelyek megszüntetésének kérdését - közölte Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Elmondta: a szakszervezet a vezérigazgatónak küldött levelében azt javasolta, hogy a kollektív munkaügyi vita keretében a tárgyalásokat kedden, a szakszervezet székházában kezdjék meg.
A szakszervezet álláspontja szerint nem megalapozott a MÁV Rt.-nek az a terve, hogy 2005-ben 6 000 álláshelyet szüntet meg olymódon, hogy tevékenységeket helyez ki, illetve 1 000 dolgozónak felmond.

Gaskó István emlékeztetett arra, hogy a vasútnál nem folyik olyan műszaki fejlesztés, amely kiváltaná a munkaköröket, így a tervezett létszámleépítés a vasútbiztonságot veszélyeztetheti.

A szakszervezet álláspontja szerint a MÁV menedzsmentjének nagyobb figyelmet kellene fordítania arra, hogy az államon mint megrendelőn behajtsa a társaságnak járó kintlévőséget, köztük a pályafenntartás és a személyszállítás bevétellel nem fedezett költségét.

A VDSZSZ elnöksége úgy látja, hogy a MÁV menedzsmentje az elbocsátások, a tevékenység-kihelyezés révén felszabaduló bérköltséggel kívánja a gazdálkodását javítani a kintlévőség behajtása helyett.

Gaskó István emlékeztetett arra, hogy Magyarország európai uniós csatlakozásával új helyzet állt elő. Közösségi előírás, hogy a megrendelt közszolgáltatás költségét a megrendelőnek – ebben az esetben az államnak – ki kell fizetnie a szolgáltató számára.

A VDSZSZ elnöke elmondta, keresik a jogi lehetőségét annak, hogyan lehetne a MÁV menedzsmentjét rábírni arra, hogy az államon hajtsa be a megrendelt szolgáltatás költségét.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kollektív munkaügyi vita megkezdésétől számítva 7 napon túl lehetőség van országos általános sztrájk kezdeményezésére, illetve a tárgyalások ideje alatt figyelmeztető munkabeszüntetés szervezésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.