Belföld

Alkotmánysértő a Balaton-törvény

Mulasztásos alkotmánysértést állapított meg az Alkotmánybíróság (AB) az úgynevezett Balaton-törvénnyel kapcsolatban hétfői nyilvános határozathirdetésén.

Az Alkotmánybíróság felszólította az Országgyűlést, hogy az év végégig tegyen eleget jogalkotói feladatának, és vessen véget a mulasztásos alkotmánysértésnek.

A bírói testület szerint a Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervének elfogadásáról és a balatoni területrendezési szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi törvény a tómeder védelmével kapcsolatban nem tartalmazza az egészséges környezethez való alapjog érvényesüléséhez szükséges rendelkezéseket.

Az AB ezen kívül azt is kifogásolta, hogy a kormány a Balaton-törvénnyel kapcsolatban alkotmányellenes helyzetet idézett elő, amikor elmulasztotta megalkotni a területrendezési tervek pontosításával kapcsolatos eljárásra vonatkozó rendeletét.

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének jóváhagyásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló, 2000-ben elfogadott törvény egyébként a magyar jogalkotási gyakorlat első olyan törvénye volt, amely területrendezési tervvel foglalkozott.

A jogszabály megalkotását az tette szükségessé, hogy hazánk legfejlettebb és legjobb infrastruktúrával rendelkező üdülőkörzetében a beépített területek terjeszkedése már a balatoni táj jellegét és idegenforgalmi potenciálját veszélyeztette. A törvény célja a természet védelmének valamint az ott élők jobb és egészségesebb életfeltételeinek biztosítása, illetve a térség mennyiségiből a minőségi idegenforgalom felé mozdítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik