Belföld

Egyesül az MDF és az MDNP

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) és a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) egyesüléséről írt alá megállapodást Dávid Ibolya az MDF elnöke és Szabó József az MDNP elnöke szombaton Budapesten.

Dávid Ibolya kiszámítható, értékelvű politizálást jelölte meg mint célt. “Először önmagunk és a konzervativizmus, utána a jobboldal és a politikai élet megújításáért dolgozunk, egy élhetőbb Magyarország megteremtését” – mondta az MDF elnöke.

Szabó József, az MDNP elnöke azt mondta: szükség van a civil szféra erősítésére, a magyar belpolitika megújítására, valamint a nyitott és korszerű konzervatív politika megerősítésére.

A megállapodást jövő hét szombaton hagyják jóvá a két párt országos gyűlései, ahol formálisan is kimondják az MDF és az MDNP egyesülését.


Az MDF országos választmánya január végén az elvi lehetőséget már megadta a fúzióra. Az azóta folyó tárgyalások során napirendre került, hogy az MDNP mely körzetekben állíthat képviselőjelölteket, s milyen pozíciókhoz, párttisztséghez juthatnak a néppárti politikusok, Szabó József elnök, illetve az ismert személyiségek.


Más pártok is jöhetnek


Dávid Ibolya az MDF januári választmányi ülése után azt mondta: tárgyalnak az FKGP-vel és a Vállalkozók Pártjával is az együttműködésről, de arról csak az MDNP-vel való egyesülés után döntenek, hogy velük milyen formában “dolgoznak együtt” a 2006-os választásokon.


Szabó József, az MDNP elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy az egyesülés új politikai erőcentrumot jelenthet – és legalább nyolc százalékot a 2006-os választások során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik