Belföld

Wolfowitz lesz a Világbank elnöke

Az amerikai elnök által javasolt Wolfowitz kinevezését a Világbank 24 tagú igazgatótanácsa egyhangúlag támogatta.

A 61 éves Wolfowitz június 1-én váltja fel a tisztségben James Wolfensohnt, aminek május végén jár le második ötéves mandátuma. Wolfowitz szerdán Brüsszelben azt hangsúlyozta, hogy “igazi multinacionális” csapatot akar kialakítani a fejlődő világ felzárkóztatásában komoly szerepet játszó pénzintézet élén.

A washingtoni székhelyű szervezet elsődleges feladata a szegénység elleni küzdelem, és az emberek életszínvonalának az emelése a fejlődő világban. A Világbank elnöki posztja hagyományosan az amerikaiaknak jár, de a poszt betöltőjének beiktatásához szükség van a pénzintézet igazgatótanácsában lévő európai államok szavazatára is, s az Európai Unióban sokan megdöbbentek az amerikai kormányzat “héjái” között számon tartott Wolfowitz jelölésekor.

Az új elnök azonban nem tett ígéretet arra, hogy egy európai szakembert nevez majd ki helyettesének, ahogy ezt az EU-ban többen várták. Wolfowitz kinevezése ellen tiltakozott néhány nemzetközi segélyszervezet, valamint csoport, mondván: félő, hogy Wolfowitz arra próbálja majd felhasználni a Világbankot, hogy az Egyesült Államoknak kedves országoknak nyújt támogatást. A bírálók egy csoportja a szavazás ideje alatt a Világbank székháza előtt tüntetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik