Belföld

Takarékszövetkezeti vezetőket bírságolt a PSZÁF

Milliós nagyságrendű büntetéseket kell fizetnie két takarékszövetkezet, a Nyírségi és a Háromkő Takarékszövetkezet négy vezetőjének a jogszabályok súlyos megsértése miatt - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A vajai székhelyű Nyírségi Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjének és ügyvezetőjének engedély nélküli tevékenység végzése, a prudens működés (külső jogszabályoknak és a belső szabályzatoknak megfelelő működés) vonatkozó jogszabály megsértése, valamint a hitelezés területén mutatkozó hiányosságok matt kell tavalyi nettó jövedelmük 50 százalékát felügyeleti bírságként kifizetniük.

A salgótarjáni Háromkő Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjének és ügyvezetőjének a tartalékolási szabályok, a kockázatvállalásra vonatkozó jogszabály előírásai, valamint a felügyeleti adatszolgáltatással kapcsolatos hiányosságok miatt kell hasonló nagyságrendű összeget fizetnie.

A felügyeleti bírság összege mind a négy takarékszövetkezeti vezető esetében 2004-es nettó jövedelmük 50 százaléka. A takarékok vezetőinek éves jövedelme – takarékszövetkezeti források szerint a takarékszövetkezet nagyságától és a taggyűlés döntésétől függően – évi 4-10 millió forintnál kezdődik.

A felügyelet eddig takarékszövetkezeti vezetőkre még nem rótt ki ilyen magas bírságot. A hitelintézeti törvény alapján a felügyelet a takarékok vezető állású tisztségviselőit előző évi nettó jövedelmük 10 százalékának, de legfeljebb 50 százalékának megfelelő összegű bírsággal sújthatja, vagy ha a vezetőnek nem volt az érintett tevékenységből származó jövedelme, a büntetés összege 100 ezertől 1 millió forintig terjedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik