Belföld

Stabil a pápa állapota

A legfrissebb hírek szerint a pápa állapota továbbra is súlyos, ám a délután folyamán magához tért, és tudatánál van. Az olasz média korábban azt közölte II. János Pál kómába esett, a pápa halálhírét bejelenteni hivatott bíboros, Camillo Ruini pedig Vatikánba érkezett.

A Vatikán cáfolta, hogy kómába esett volna a nagybeteg II. János Pál pápa, azt azonban az egyházi vezető szóvivője elismerte, hogy válságos állapotban van. Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő elmondta, hogy II. János Pál csütörtökön felvette az utolsó kenetet.

A szóvivő szerint a pápa állapota péntek reggel “nagyon súlyos”. Navarro-Valls “vérkeringési kollapszusról” és “szeptikus sokkról” tett említést, hangsúlyozva, hogy II. János Pál állapotát “nagy figyelemmel és éberséggel” követik orvosai. A francia AFP hírügynökség úgy értelmezte a szóvivői nyilatkozatot, hogy hétfőn este egy időre leállt a pápa szívműködése.


A vatikáni szóvivő szerint a katolikus egyházfő újólag elutasította, hogy ismét beszállítsák a Gemelli klinikára, ahonnan legutóbb március 13-án iratkozott ki. Navarro-Valls megerősítette, hogy az egyházfő “tudatánál van és nyugodt”. Olasz médiajelentések szerint az apostoli palota pápai lakosztályának ablakaiban péntek reggel háromnegyed hétkor gyulladtak ki ismét a fények. A vatikáni Szent Péter téren a késő éjszakai órákban is hívek százai gyülekeztek, virrasztottak és imádkoztak.


A betegek kenete nem jelenti feltétlenül azt, hogy a vatikán már a pápa halálára készülne. A betegek kenete által a beteg a Szentlélek kegyelmét kapja, amely az egész embert segíti, megerősíti hitét és erőt ad, hogy betegségét erős lélekkel viselje, mi több, küzdjön is egészségéért, vagy pedig elfogadja a jó halál kegyelmét, ha Istennek ez az akarata.


II. János Pálnak csaknem 24 évvel ezelőtt, 1981. május 13-án, az Ali Agca által ellene elkövetett merénylet után, súlyos sebesülései miatt már egyszer kiszolgáltatták a betegek kenetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik