Belföld

A próba szerencse

Magyarországon ma még sokhelyütt idegenkednek a próbamunkától, legfőképpen az időigényesség miatt, holott ez a fajta tevékenység mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak sokszor hasznos lehet - állítja Deák Andrea, a Neumann International személyzeti tanácsadó igazgatója.

Ma a többnyire fél- vagy egynapos próbamunka lehetőségével általában azok a cégek élnek, amelyeknél fontos, hogy az új munkatárs beilleszkedjék a cég kultúrájába, ő is lássa, hogy pontosan mi a munka és milyen körülmények között kell dolgozni, másik oldalról a valódi rátermettséget, stílust, kommunikációs készséget gyakorlatban a leendő munkaadó is jobban megfigyelheti. A próbamunka során a személyiség megfigyelése is előtérbe kerül, s ugyanakkor például egy közös ebéd során jobban megismerhetik a régiek az új kollégát és fordítva, ezek után a beilleszkedés is könnyebb, ha már belép a munkatárs.
Deák Andrea szerint a próbamunka természetesen nem várható el akkor, ha a cég felső vezetőt keres, de középvezetői szinten, vagy pl. ügyfélkapcsolatért felelős munkatársat felvétel előtt mindenképpen próbamunkával akár egy próbanap keretében érdemes megbízni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik