Belföld

Leépítések a Globusnál

Paradicsomsűrítmény-exportját leállítja, almasűrítmény-gyártását pedig megszünteti az idén a Globus Rt. – közölte a Világgazdasággal Eperjesi Imre, a társaság vezérigazgatója. Biztosra vehető az is, hogy a cég létszámleépítést hajt végre érdekeltségeinél.

A dollárelszámolású exportpiacokon elszenvedett veszteségek miatt kényszerül erre a lépésre a hazai tartósipar piacvezető társasága. Egyes késztermékek előállítását is le fog állni. Ezt alapvetően az alulértékelt dollárral indokolta, amely veszteséget okoz a cég dollárelszámolású exportpiacain.

Eperjesi megítélése szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a gyenge dollár mellett a nagy munkaigényű konzervipari alapanyagok termelése, illetve a jelentős energiaráfordítással előállítható feldolgozott termékek gyártása elveszti versenyképességét.

A cég 34,3 milliárd forintos árbevétellel és 796 millió forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet. A rossz exportpiacokon kívül az alapanyagárak emelkedése és a termelési támogatások EU-csatlakozás utáni leépülése is gondot okozott. A változásokra jellemző, hogy a cégcsoport egy évvel korábban még 1,7 milliárd forintos adózott nyereséget ért el 34,5 milliárdos árbevétel mellett.
Eperjesi Imre tájékoztatása szerint az alma- és paradicsomsűrítmény-gyártás megszűnése a Nagykőrösi Konzervgyárat is érinti. Biztosra vehető, hogy a cég a változtatások részeként más érdekeltségeinél is létszámleépítést hajt végre. Ennek a mértékéről azonban egyelőre nincsen döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik