Belföld

Csökkent tavaly a hazai áramfogyasztás

Vélhetően a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően tavaly valamelyest csökkent a magyar gazdaság teljes energiafelhasználása, annak ellenére, hogy a gazdaság növekedése elérte a 4 százalékot – vélekedik a GKI Energiakutató Intézet.

Az elemzők szerint az évtized végéig egyszázalékos gazdasági növekedéshez 0,4-0,5 százalékos áramfogyasztás-növekedés párosul. Négyszázalékos gazdasági növekedést esetén az áramfelhasználás 1,6–2 százalékkal bővülne.

Idén várhatóan mintegy félmilliárd köbméterrel nőhet az ország földgázfogyasztása, ami 2,5 százalékos növekedést jelent. Az elkövetkezendő években a szektor fő kérdése lehet, hogy a tényleges ráfordításokat a különböző fogyasztók számára egyértelműen tükröző ár- és tarifarendszert hogyan tudják a szereplők érvényesíteni. A szakemberek szerint a földgázárak a valós viszonyoktól jelentősen eltérnek. Erre mutat az is, hogy a magyarországi nagyfogyasztók ma már többet fizetnek a gázért, mint az uniós versenytársak. Ezzel szemben lakosságnak eladott gáz ára jelentősen elmarad a valós ráfordításoktól.

A benzinfelhasználás tavaly 1,2 százalékkal bővült, míg a gázolajé 9,3 százalékkal. Idén az üzemanyag-felhasználás 4 százalékos bővülésével számolnak a szakértők, míg az árak növekedése infláció körüli marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik