Belföld

17 200 forint a Brau részvényekért

Lezárult a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat, amelynek eredményeként a Heineken-csoporthoz tartozó Brau Immobilien GmbH befolyása 98,19 százalékra nőtt a magyar sörgyárban.

A tavaly októberben tett, de a felügyelet által csak ez év februárjában jóváhagyott felvásárlás során 235 365 darab elsőbbségi és 9309 darab törzsrészvényt ajánlottak fel tulajdonosaik a vevőnek. A felajánlott részvények összesen 4,99 százaléknyi befolyást testesítenek meg.

A vételi ajánlat nem vonatkozott a dolgozói részvényekre, ezeket a társaság be kívánja vonni. Ezáltal 1 millió 67 ezer forinttal csökken a Brau Rt. alaptőkéje. Az alaptőke leszállításáról illetve a dolgozói részvények bevonásáról a társaság április 21-re összehívott közgyűlése dönt.

A vevő egyenként 17 200 forintot fizetett a háromezer forint névértékű elsőbbségi és törzsrészvényekért. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) éppen emiatt is törvényességi eljárást indított a Győr-Moson-Sopron Megyei Cégbíróságon a Brau Rt. ellen. A szövetség arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze a söripari céget a Heineken cégcsoporttal kötött összes szerződésének megmutatására, és tegye lehetővé a 2003-2004. évi könyvelésének Tebész általi áttekintését is.

A Tebész bejelentette, hogy nem tartja megfelelőnek a Heineken cégcsoport 17 200 forint részvényenkénti, új felvásárlási ajánlatát és azt nem fogadja el. A Tebész által törvényes minimumnak tartott felvásárlási ár 24 492 forint, és ebbe a kifizetési késedelem miatti kamatot és a tavaly indokolatlanul elmaradt osztalék összegét még nem is számolták bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik