Belföld

Vagyonosodott a kormány

A csütörtöki határidőig három miniszter nem adta be vagyonnyilatkozatát a képviselői mandátummal nem rendelkező miniszterek közül.

Több mint 100 millió (egészen pontosan 100 millió 522 ezer 457) forintot keresett tavaly Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – áll a kormányfő egy nappal a határidő előtt leadott vagyonbevallásában. A kormányfő bankszámláján egymillió forinttal rendelkezik, és továbbra is megvan az 50 négyzetméteres pápai ingatlana. László Boglár kormányszóvivő elmondta, hogy Gyurcsány több mint 10 millió forint értékben új biztonsági rendszert szereltetett fel a felesége tulajdonában lévő házban. Emellett a nejének vásárolt egy új gépkocsit. Miniszterelnöki fizetését, a havi nettó 700 ezer forintot, pedig jótékony célokra fordítja. Gyurcsány 2003-ban több mint 81 millió forintot keresett.


Vagyonosodott a kormány 1

Gyurcsány Ferenc; Foto: MTI

A miniszterelnök három gazdasági társaságban érdekelt, és az osztalék teszi ki jövedelme nagy részét. A három cég az Altus Befektetési Rt., amelynek 100 százalékban tulajdonosa, illetve az Aldo Kft. (4,4 százalék résztulajdon) és az Ark Rt. (8,3 százalék) – derül ki az Index összeállításából.

Somogyi Ferenc külügyminiszter tavalyi jövedelme 64 millió 700 ezer forint volt. A fő külügyér mintegy 5,6 millió forintos és 600 dolláros, valamint 87 ezer eurós betéten kívül 83 milliós befektetéssel is rendelkezik.

Két gazdasági társaságban is érdekelt Göncz Kinga ifjúsági, szociális, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter, aki tavaly így több mint 18,2 millió forintot keresett. Miniszteri fizetése ennek az összegnek a felét sem teszi ki. Az egy évvel korábbihoz képest 8 millió forint jelent meg egy bankszámláján.

Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2004-es jövedelme több mint 8,7 millió forint volt. 2003 végén majdnem 33 millió forinttal rendelkezett, és a tavalyi év végére ez közel 36 millióra emelkedett. A lakásvásárláshoz felvett adósságai kis mértékben csökkentek.

Petrétei József igazságügy-miniszter a 2003-as 10,7 millió forintos fizetéséhez képest 14,2 milliót keresett tavaly. A tárcavezető egy kozármislényi 135 nm-es, egy pécsi 58 nm-es és egy szintén pécsi 54 nm-es ingatlan résztulajdonosa. Tavaly év végén már körülbelül 2,3 millió forint megtakarított pénze volt. Ugyanakkor törleszti 2003-ban húsz évre felvett 15 millió forintos lakáshitelét.


Csütörtök délután még Kóka János gazdasági, Draskovics Tibor pénzügy-, és Bozóki András kultuszminiszter bevallása hiányzott, de a minisztériumok munkatársai szerint még aznap mindhárman pótolták ezt. A nyilatkozatok kezelésével a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) foglakozik, de a csütörtökön leadott nyilatkozatok pénteken még nem szerepeltek az Országgyűlés honlapján, és a MEH ezzel foglalkozó munkatársa sem volt elérhető.


Az origo információi szerint Kóka János a leggazdagabb miniszter, neki semmiféle tartozás sincs, értékpapírból 254 ezer dollárnyit tudhat magáénak, betétben 172 millió forintja, a folyószámlán 2,8 millió, készpénzben pedig 3 millió forintja van. A miniszternek összesen 126 millióval tartoznak. Két belvárosi lakás és egy budai garázs van a nevén, egy budai 1191 négyzetméteres ingatlannak pedig 25 százalékban tulajdonosa. Autó nem szerepel a bevallásban, de egy motoros hajó igen, valamint 51 százalékos tulajdonosa egy vállalkozásnak.


Draskovics pénzügyminiszter negyedrészben tulajdonosa egy 1700 négyzetméteres budai ingatlannak, a rajta álló ikerháznak pedig felerészben gazdája. 33 millió forintja van különböző betétekben és értékpapírokban, valamint egy vállalkozás 53 százaléka az övé.


Bozóki András kulturális miniszter eddigi jövedelme írásból és tanításból származott. Nyilatkozata szerint övé egy 85 lakás és egy egyhetes soproni üdülési jog, valamint egy Opel Astra. Pénz értékpapír, bankbetét nem szerepel a nyilatkozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik