Belföld

A Telefónica ajánlotta a legtöbbet a Cesky Telecomért

A spanyol Telefónica SA távközlési szolgáltató tette a legmagasabb vételi ajánlatot a Cesky Telecom cseh távközlési cég 51,1 százalékos állami részesedésére.

A Telefónica a többségi hányadért 82,6 milliárd koronát (2,7 milliárd euró) fizetne. A szerdai bejelentésében cseh privatizációs ügynökség azt ajánlja a kormánynak, hogy a spanyol vállalattal kezdjen kizárólagos tárgyalásokat az eladásról. A svájci SwissCom 79 milliárd koronát (2,6 milliárd euró), a belga Belgacom 67,6 milliárd koronát (2,2 milliárd euró) ajánlott a többségi hányadért.

A Telefónica által felajánlott magas összeg meglepte a szakértőket, mivel az részvényenként 502 koronát jelent, ami több mint 25 százalékkal haladta a Cesky 400 korona záró árfolyamát a prágai tőzsde szerdai kereskedésében. Az ING Financial Markets egyik elemzője arra számít, hogy csütörtökön erőteljesen nőhet a Cesky részvényára.

A Cesky tulajdonában van a legnagyobb cseh piaci részesedéssel rendelkező mobilszolgáltató, az Eurotel Praha Spol SRO. Az anyacég tavalyi adózott eredménye 5,6 milliárd korona (1 euró=29,980 korona) volt 62,1 milliárd korona bevétellel.

A Telefónica, amely a piaci értékre harmadik távközlési vállalat a világon, 2,877 milliárd eurós adózott eredményt ért el tavalyról, 30,6 százalékkal többet a 2003-as 2,2 milliárdnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik