Belföld

Az SZDSZ nem szavaz Szilire

A szabaddemokraták először jelentették ki kategórikusan, hogy nem támogatnák Szili köztársasági elnöki jelöltségét.
Kuncze Gábor, a párt elnöke délután kijelentette: Pető Iván nem hivatalos álláspontot közölt Szili államfői jelölése kapcsán.

Pető Iván, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke a Magyar Narancsnak nyilatkozva közölte, a szabaddemokrata frakció nem szavazza meg államfőnek Szili Katalin házelnököt.


A frakció egységes és elszánt, Szili és a jobboldal potenciális támogatottja, Sólyom László indulása esetén egyik jelöltet sem támogatja – jelentette ki Pető Iván.

Szili Katalin neve már régóta közszájon forog, s a szocialisták többsége is őt támogatja, ugyanakkor pártkötődése miatt a szabaddemokraták ellenzik megválasztását. De eddig az SZDSZ egy prominens személyisége sem mondta ki, hogy nem támogatja Szili Katalint, akit az MSZP-vezetők nyilatkozatai szerint a szocialista párt tagozatainak többsége támogat. A szabaddemokraták eddig csak azt hangoztatták, hogy nem szeretnék, ha “pártpolitikus lenne a köztársasági elnök.

Több – meg nem nevezett – SZDSZ-vezető megerősítette a lapnak, hogy pártjuk hivatalosan is fölvette a kapcsolatot az utóbbi hónapokban többször is államfőjelölt hírébe hozott Gombár Csabával, aki – a Magyar Narancs megfogalmazása szerint – kész lenne elindulni a köztársasági elnöki címért.


Futnak még


A szocialisták megosztottságát jelzi, hogy az MSZP szocialista platformja a jelenleg alkotmánybíró Bihari Mihályt támogatta elnökjelöltnek. A platform ugyan első körben Szili Katalin jelölése mellett állt ki, de ha a koalíciós partner nem támogatja a szocialista javaslatot, alternatívaként szóba jöhet Bihari, akinek szellemisége, politikai értékrendje közel áll hozzá. De felmerült Glatz Ferenc az MTA volt elnökének neve is. Ugyanakkor eddig mindketten leginkább a tudományos életben jeleskedtek, bár Glatz a rendszerváltás előtt miniszteri posztot is betöltött.


Sólyom Lászlót százhúsz ismert személyiség – köztük Makovecz Imre és az SZDSZ-ből nemrég kilépett Eörsi István – nyílt levélben jelölte köztársasági elnöknek. Szerintük a demokratikus intézmények megteremtéséért, az állampolgárok jogbiztonságáért a rendszerváltozás éveiben senki se tett többet az Alkotmánybíróság első elnökénél.


Felmerült Göncz Kinga, esélyegyenlőségi miniszter, a korábbi államfő, Göncz Árpád lányának neve is, de őt többen a dinasztiaépítés elkerülése, valamint rövid politikai karrierje miatt tartják alkalmatlannak a posztra. De korábban szóba került a kormányból tavaly októberben távozó Bárándy Péter, valamint az egykori ombudsman, Gönczöl Katalin neve is.

Kuncze: nem hivatalos állásfoglalás történt

Pető Iván nem hivatalos, hanem beszélgetésekből leszűrt álláspontot közölt Szili Katalin házelnök és Sólyom László, az Alkotmánybíróság volt elnöke köztársasági elnöki jelölése kapcsán egy csütörtökön megjelent lapinterjúban – közölte az SZDSZ elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik