Belföld

Sok uniós forrás áll kihasználatlanul

Az energiaipar átalakítása már megtörtént, de a felhasználás hatékonyságát tekintve Magyarország jelentős hátrányban van az EU-országokhoz képest.

Az energiahatékonyság javítását, a megújuló források felhasználását támogató hazai pályázati rendszer átalakítása, a források szűkítése szakértők szerint elbizonytalanítja a befektetőket. Eközben számos uniós forrást nem használ ki az ország – áll a Világgazdaság összefoglalójában.

A hatékonyság további növelése és a környezeti terhelés csökkentése érdekében a piaci viszonyokhoz képest támogatni kell az energiahatékonyságot növelő fejlesztéseket, a megújuló energiaforrások felhasználását, valamint az energiaellátás biztonságát szolgáló lépéseket – mondta Nagy Zoltán, a Viktom Tanácsadó Iroda vezetője.

A szakember véleménye szerint hiányzik a folyamatosság, tervezhetőség a hazai energiaszektort érintő pályázati kiírásokból. Magyarország nem használja ki kellően az EU által kínált központi programokban való részvétel lehetőségét. A pluszforrások bevonása mellett ez előmozdítaná az uniós integrációt – jegyezte meg Nagy, aki szerint a munka költségei elenyészők a hozadékhoz képest. Habozásra nincsen idő, mivel a csatlakozásunkkor felkínált egyedi lehetőségek várhatóan csak néhány évre szólnak.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint 2005-ben nem írják ki az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások felhasználásának gerincét adó Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik