Belföld

Magasabb társasági adót hozhat az adóreform

Az alsó szja-határ emelését javasolja az Adóreform Bizottság – 2006-tól 1,7, vagy 2 millió, majd 2,5 millió forintra. A testület fokozatosan kiiktatná az iparűzési adót.

A bizottság az szja-kulcsok megtartást javasolja, ugyanakkor az alsó 18 százalékos kulcs értékhatárát első lépésben, azaz 2006-tól 1,7 millió, vagy 2 millió forintra emelné, 2007-től pedig 2,5 millióra – mondta Juhász István, a testület titkára, az APEH elnökhelyettese.

Az iparűzési adó jelenlegi legfeljebb 2 százalékos kulcsának fokozatos kiiktatását javasolta a testület 2008-ig – folytatta a pénzügyi szakember. Az adó mértékét már jövőre mérsékelni kellene, a bizottság fő változatként 1 százalékos csökkentési lehetőséget vázolt, amelynek részbeni ellentételezése a társasági adó 3 százalékpontos emelése lehetne.

A társasági adó 10 százalékra csökkentését javasolja a bizottság azoknál a kisvállalkozásoknál, amelyeknél a nyereség nem éri el az 5 millió forintot, s csak az efölötti rész adózna a normál kulccsal.

Az áfa-kulcsok kialakításánál a bizottság távlatilag az 5 és a 20 százalékos kulcs mellett foglalt állást – tette hozzá az Adóreform Bizottság titkára.

A bizottság szakértői testület, így a pénteken véglegesítendő 400 oldalas jelentése, és annak 60 oldalas összefoglalója vitaanyag a döntéshozók számára – mondta Juhász. A titkár hozzátette: javaslataik egy részénél alternatív megoldással élnek, s a kormánynak kell döntenie az adóreform szükséges lépéseinek időzítéséről is.

A bizottság ezenkívül még számos javaslatot fogalmazott meg az adórendszer átalakításával kapcsolatban, ezek között tucatnyi markáns egyszerűsítés segítheti az adózók és adóhatóság működését – tette hozzá Juhász István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik