Belföld

Kormányválság Csehországban

A cseh kereszténydemokrata párt kilépett a kormánypárti koalícióból, mert szerintük Stanislav Gross szociáldemokrata kormányfő nem tudta tisztázni magát a korrupciós vádak alól – adta hírül a BBC Online.

A cseh szociáldemokrata miniszterelnök elvesztette parlamenti többségét miután koalíciós partnerük közgyűlése úgy döntött, hogy kilép a kormányból. A kereszténydemokraták vezetője Miroslav Kalousek elmondta, hogy a pénteki bizalmatlansági szavazáson a kormány ellen szavaznak. A kereszténydemokraták arról is döntöttek, hogy a párt által delegált három kormánytag lemond posztjáról.

A tudósítók szerint Grossnak csak akkor van esélye megőrizni kormányfői pozícióit, ha megnyeri a kommunista párt támogatását, akikkel állítólag már el is kezdődtek a tárgyalások csütörtökön.

A miniszterelnök korábban visszautasította a kereszténydemokraták ultimátumát, amely szerint korrupciós ügyei miatt le kell mondania posztjáról. Gross családjának üzleti tevékenysége mellett arra a kérdésre is választ vártak a kormányfőtől, hogy 5 évvel korábban miből tudta megvásárolni prágai luxuslakását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik