Belföld

Fix támogatás gyógyszerekre

Átlagárat képez júliustól az adott betegség kezelésére alkalmas orvosságok áraiból az OEP, ez alapján határoznák meg a támogatás mértékét. Az olcsóbb készítmények a betegek terheinek mérséklése mellett lehetővé teszik az innovatív szerek tb-listára kerülését – írja a Világgazdaság.

Hatvanhárom gyógyszercsoportban hirdeti meg júliustól az úgynevezett terápiás fix támogatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Az adott betegség kezelésére szolgáló, de különböző hatóanyagú gyógyszerek árából átlagot képeznek, ez alapján számítják ki a támogatás százalékos mértékét. A referenciának számító orvosság így maximális tb-támogatást kap, az annál drágább szerekért azonban többet kell fizetni a betegeknek.

Lengyel Gábor, az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy a gyógyszert rendelő orvos tájékoztatja majd a páciensét a betegség terápiájára alkalmazható számos orvosság áráról, s a legmegfelelőbbet írja föl a számára, végső soron a beteg dönt. Lehetőség van arra is, hogy a recepten ne zárja ki a választás lehetőségét, ez esetben a patikus ajánlhat alternatívát. Így elkerülhető, hogy a betegek orvosság nélkül távozzanak a gyógyszertárból.

A főosztályvezető szerint a tb generikus gyógyszer programjában nagy szerepe van a beteg informáltságának. Az olcsóbb, de ugyanolyan hatásos készítmények alkalmazása jelentős megtakarítást hozhat a lakosságnak, az OEP számára pedig lehetőséget ad a drágább és bizonyos betegségek kezeléséhez nélkülözhetetlen originális készítmények befogadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik