Belföld

Eredménytelen a Malév-tender

Az ÁPV Rt. igazgatósága eredménytelennek nyilvánította a Malév Rt. privatizációs pályázatát , és döntött arról is, hogy tárgyalásos eljárást indítanak – közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. csütörtökön.

Az indoklás szerint egyik beérkezett ajánlat sem biztosítja üzletileg kielégítő mértékben a tulajdonosi elvárásokat. A tárgyalásos eljárásra az ajánlatot tevő potenciális befektetőket hívják meg.


A társaság igazgatósága tavaly év végén döntött úgy, hogy másodszor is pályázatot ír ki a Malév Rt. állami tulajdonban lévő többségi részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázati dokumentációt kilencen vásárolták meg. A tender keretében február 28-ig – az őszi privatizációs forduló egyetlen ajánlatával szemben – öt befektető nyújtotta be pályázati anyagát a Malév 99,95 százaléknyi részvényének megvásárlására. Az öt beadvány közül három volt ajánlat, míg a másik kettő szándéknyilatkozatnak minősült, amelyben a benyújtók jelezték érdeklődésüket a Malév iránt.


Az ajánlatok értékelésénél 80 százalékos súllyal szerepelt a komplex pénzügyi ajánlat, amely magába foglalja a légitársaság  36 milliárd forintos hitelállományáért való helytállás módját, az ehhez kapcsolódó biztosítékok jellegét, kiemelt súllyal a tőkeemelés mértékét és ütemezését, valamint a fizetőképesség megőrzését. A pénzügyi ajánlaton belül került értékelésre a megajánlott vételár nagysága is.


A jelenlegi tenderen a hitelállományért való helytállás bemutatására kevesebb kötöttséggel került sor, a pályázók által bemutatott konstrukciók megítélése pedig nemcsak érvényességi, hanem összehasonlító értékelési alapon is megtörtént – áll a közleményben.


Az elbíráláskor 20 százalékos súllyal szerepelt az ajánlattevő legalább öt évre szóló üzleti programja, ennek részeként a nemzeti légitársaság jelleg fenntartására, továbbá a munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó elképzelések.


A közlemény megerősíti, hogy a tulajdonos továbbra is elkötelezett a Malév hosszú távú piacképes működése mellett. E cél érdekében a Malév vezetésével együttműködve továbbra is minden lehetséges eszközt igénybe fog venni.



Eredménytelen a Malév-tender 1

Még nem szállt el; Foto:MTI


A jelentkezők


Az ÁPV Rt. három pályázatot értékeltek: ajánlatot adott be a magyar, orosz és ukrán érdekeltségű Aviation Solutions International (ASI), a KrasAir, illetve egy Cape Clear nevű ír csoport.


Összehangolt útvonalhálózatot és a ferihegyi Malév-bázis fejlesztését ígérte az orosz KrasAir vezetője. Az öt légitársaságból álló cégcsoport ígérete szerint két év alatt nyereségbe fordítaná a Malévot, és nem küldené el a vezetést – írta csütörtöki számában a Világgazdaság.


Az orosz kormány támogatásával – több magyar céggel összefogva, a csoporton belül kisebbségi résszel – pályázott a Malévre a KrasAir (Krasznojarszkije Avialinyii). A cég nem akart fapados céget csinálni a magyar légitársaságból, hanem olyan vállalattá átalakította volna, amely a jelenleginél hatékonyabban használja műszaki és emberi erőforrásait – mondta a Világgazdaságnak Borisz Mihajlovics Abramovics, a szibériai vállalatcsoport vezérigazgatója.


A KrasAir az első öt orosz légitársaság közé tartozik, 39 közepes, illetve nagy hatósugarú repülőgépe van; 51 százalékát az orosz állami vagyonkezelő, míg 49 százalékát Borisz Abramovics vezérigazgatóval és Alekszandr Abramovics vezérigazgató-helyettessel baráti viszonyban álló magánrészvényesek birtokolják. A cég további négy orosz céggel alkot szövetséget, amelybe még az idén újabb négy vállalat lép be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik