Belföld

Eredménytelen a Malév-tender

admin
admin

2005. 03. 31. 14:34

Az ÁPV Rt. igazgatósága eredménytelennek nyilvánította a Malév Rt. privatizációs pályázatát , és döntött arról is, hogy tárgyalásos eljárást indítanak – közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. csütörtökön.

Az indoklás szerint egyik beérkezett ajánlat sem biztosítja üzletileg kielégítő mértékben a tulajdonosi elvárásokat. A tárgyalásos eljárásra az ajánlatot tevő potenciális befektetőket hívják meg.


A társaság igazgatósága tavaly év végén döntött úgy, hogy másodszor is pályázatot ír ki a Malév Rt. állami tulajdonban lévő többségi részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázati dokumentációt kilencen vásárolták meg. A tender keretében február 28-ig – az őszi privatizációs forduló egyetlen ajánlatával szemben – öt befektető nyújtotta be pályázati anyagát a Malév 99,95 százaléknyi részvényének megvásárlására. Az öt beadvány közül három volt ajánlat, míg a másik kettő szándéknyilatkozatnak minősült, amelyben a benyújtók jelezték érdeklődésüket a Malév iránt.


Az ajánlatok értékelésénél 80 százalékos súllyal szerepelt a komplex pénzügyi ajánlat, amely magába foglalja a légitársaság  36 milliárd forintos hitelállományáért való helytállás módját, az ehhez kapcsolódó biztosítékok jellegét, kiemelt súllyal a tőkeemelés mértékét és ütemezését, valamint a fizetőképesség megőrzését. A pénzügyi ajánlaton belül került értékelésre a megajánlott vételár nagysága is.


A jelenlegi tenderen a hitelállományért való helytállás bemutatására kevesebb kötöttséggel került sor, a pályázók által bemutatott konstrukciók megítélése pedig nemcsak érvényességi, hanem összehasonlító értékelési alapon is megtörtént – áll a közleményben.


Az elbíráláskor 20 százalékos súllyal szerepelt az ajánlattevő legalább öt évre szóló üzleti programja, ennek részeként a nemzeti légitársaság jelleg fenntartására, továbbá a munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó elképzelések.


A közlemény megerősíti, hogy a tulajdonos továbbra is elkötelezett a Malév hosszú távú piacképes működése mellett. E cél érdekében a Malév vezetésével együttműködve továbbra is minden lehetséges eszközt igénybe fog venni.Még nem szállt el; Foto:MTI


A jelentkezők


Az ÁPV Rt. három pályázatot értékeltek: ajánlatot adott be a magyar, orosz és ukrán érdekeltségű Aviation Solutions International (ASI), a KrasAir, illetve egy Cape Clear nevű ír csoport.


Összehangolt útvonalhálózatot és a ferihegyi Malév-bázis fejlesztését ígérte az orosz KrasAir vezetője. Az öt légitársaságból álló cégcsoport ígérete szerint két év alatt nyereségbe fordítaná a Malévot, és nem küldené el a vezetést – írta csütörtöki számában a Világgazdaság.


Az orosz kormány támogatásával – több magyar céggel összefogva, a csoporton belül kisebbségi résszel – pályázott a Malévre a KrasAir (Krasznojarszkije Avialinyii). A cég nem akart fapados céget csinálni a magyar légitársaságból, hanem olyan vállalattá átalakította volna, amely a jelenleginél hatékonyabban használja műszaki és emberi erőforrásait – mondta a Világgazdaságnak Borisz Mihajlovics Abramovics, a szibériai vállalatcsoport vezérigazgatója.


A KrasAir az első öt orosz légitársaság közé tartozik, 39 közepes, illetve nagy hatósugarú repülőgépe van; 51 százalékát az orosz állami vagyonkezelő, míg 49 százalékát Borisz Abramovics vezérigazgatóval és Alekszandr Abramovics vezérigazgató-helyettessel baráti viszonyban álló magánrészvényesek birtokolják. A cég további négy orosz céggel alkot szövetséget, amelybe még az idén újabb négy vállalat lép be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.