Belföld

Decemberben nyílhat a Jövő Háza

A Jövő Háza a tervek szerint decemberben nyílik meg a budapesti Millenáris Parkban, miután rendelkezésre állnak az intézményi feltételek.

Kovács Kálmán, a parkot felügyelő informatikai minisztérium vezetője szerdán a program megvalósításának vezetőit bemutatva beszámolt arról, hogy a Millenáris Kht. a program megvalósítása érdekében két közbeszerzési eljárást indított, az egyiket 800 millió, a másikat 200 millió forint keretösszeggel.

Az előbbi eljárás tizenöt (plusz-mínusz 20 százaléknyi) kiállítási installáció fejlesztését, előkészítését, telepítését, üzembe helyezését, míg az utóbbi három külföldi – egy tengerentúli és két európai – kiállítás budapesti megvalósítását célozza.

Az eljárás várhatóan május elejével zárul le. A miniszter fontosnak tartja, hogy folytatódik a Millenáris Parkban lévő ingatlanok tulajdonviszonyának rendezése.

A napokban a Kisrókus 2000 Kft. megvásárolta az idegen kézben lévő osztatlan közös tulajdonokat a Zöld Péter játszótér kivételével, “ilyen értelemben állami tulajdonba került” a terület. A játszótér működését egy hosszú távú megállapodással tudják csak rendezni – mutatott rá.

Decemberben nyílhat a Jövő Háza 1

MIllenáris; Foto: MTI


Kovács Kálmán kiemelte, hogy a program megvalósítására az idei költségvetésből 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy a kormány a hosszú távú kötelezettség-vállalások keretében külön biztosította az üzemeltetéshez és a fejlesztéshez 2006-ban és 2007-ben szükséges forrásokat.

Szabó Szergej, a program igazgatója hangsúlyozta, hogy az intézmény nem egy kiállítást, hanem egy programot jelent, egy Közép-Európában eddig egyedülálló “kiállítási intézmény”, amelynek célja, hogy a tudomány, a technika legfrissebb vívmányait interaktív, színes, érdekes módon közelebb hozza az emberekhez.

A témák között szerepel majd a csillagászat, az űrkutatás, a biológia, egy sor technológiai újdonság; az installációk túlnyomó többségét magyar alkotók készítik. Az igazgató kiemelte ugyanakkor, hogy a program középpontjában egy állandó kiállítás áll, minimum félévente megújuló tartalommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik