Belföld

Brüsszeli támogatás a búzafuvarhoz

Csütörtökön jár le az első határideje annak a pályázatnak, amelyen a magyar kereskedők 18-31 eurós tonnánkénti EU-támogatást nyerhetnek 320 ezer tonna intervenciós búzaexportjához – áll a Világgazdaságban.

Csütörtökig nyújthatják be pályázataikat az exportőrök arra a tenderre, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) összesen 320 ezer tonna intervenciós búza kivitelére írt ki. Az MVH a továbbiakban hetenként összesíti a beadványokat. Az utolsó benyújtási nap június 23-a lesz, ha még akkor is akad pályázható árualap.

A tender kiírására azután nyílt lehetőség, hogy Brüsszel döntött a 320 ezer tonnányi magyar intervenciós készlet exportjának támogatásáról. Az EU a fuvarköltségeket téríti meg, amelynek megállapításához a romániai Constantát tekinti „uniós kilépési pontnak”. A dotáció azt ellensúlyozza, hogy Magyarországnak nincs tengeri kikötője. Információink szerint a támogatás tonnánként 18–31 euró (4,5–7,6 ezer forint) lehet, attól függően, hogy a szállítmányok mely hazai térségből indulnak.

Az intervenciós búzakészletek exportja az EU-s dotációval elvileg megkezdődhet, de ágazati szakértők már azt is jó eredménynek tartanák, ha a 320 ezer tonna fele elhagyná az országot. A feldolgozókat és kereskedőket tömörítő Gabonaszövetség számításai szerint a meghatározott fuvartámogatás 3,4-5,6 euróval kisebb a szükségesnél.

Az MVH az intervenció tavaly novemberi kezdési időpontja óta félmillió tonna búzát és 660 ezer tonna kukoricát vásárolt fel, miközben a felajánlott mennyiség eléri a másfél, illetve a 2,6 millió tonnát. A csúszás miatt az árutulajdonosok pereket helyeztek kilátásba, mert az eddigi uniós szabályozás szerint a hivatalnak a felajánlott árut négy hónap alatt meg kellett volna vennie. Az elmúlt héten a lebonyolítási időt Brüsszel hét hónapra növelte, így az MVH jelentős haladékot kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik