Belföld

Amerikai befektetések a Lenovoban

Három amerikai magánbefektető csoport, a Texas Pacific Group, a General Atlantic LLC és a Newbridge Capital LLC összesen 350 millió dollárért új Lenovo-részvényeket vásárol.

December elején közölték, hogy a legnagyobb kínai elektronikai vállalat, a Lenovo, 1,75 milliárd dolláros ügyletben, többséget szerez az IBM személyiszámítógép-üzletágában. Ez az üzlet az eddigi legnagyobb kínai tengerentúli vállalat-felvásárlásnak ígérkezik. Az ügylet révén a Lenovo megnégyszerezhetné eladásait, és avilág harmadik számú személyiszámítógép-értékesítőjévé válhatna. A Lenovoé a kínai piac egynegyede, és a nyugati behatolás keltette versenyben külföldi terjeszkedéssel akar erősödni.

Az év elején az ügylet kétségessé vált az amerikai piacfelügyelet nemzetbiztonsági aggályai miatt – attól tartottak, hogy a felvásárlással Kína katonai célra használható információkhoz jut. E hónap elején azonban az amerikai felügyelet mégis engedélyezte az ügyletet.

A Lenovo az újonnan bevont tőkét az IBM-felvásárlás finanszírozására fordítja. Az amerikai befektetők közül a Texas Pacific tavaly versenyben volt az IBM-részesedésért, de alulmaradt a Lenovoval szemben. A Newbridge is részben a Texas Pacific csoporthoz tartozik. A három magánbefektető cégnek most 12,4 százaléka lesz a Lenovoban, az IBM-nek pedig az eredeti ügylet révén 13,4 százaléka lesz a kínai vállalatban, mert a Lenovo részben a saját részvényeivel fizet. Az IBM beleegyezett abba, hogy a Lenovo-részesedése csak ennyi, 13,4 százalékos legyen a tőkeemelés okozta hígulás miatt, a tavaly kialkudott 18,9 százalék helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik