Belföld

40 százalékkal több lakossági hitel a banki feketelistán

A Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszerben (BAR) 2004 végén mintegy 230 ezer természetes személy, 330 ezer – az előző évinél 40 százalékkal több – mulasztását tartották nyilván. Egyes személyek többszörös visszaesőknek tekinthetők.

Rácz Lajos, a BAR-t üzemeltető Bankközi Informatika Szolgáltató Rt. (BISZ) elnök-vezérigazgatója elmondta: a lakossági mulasztások növekedési üteme a jövőben várhatóan mérséklődik, mert egyes esetekben a nyilvántartási idő már elérte az öt évet (az első adatokat 1998 novemberében vitték be a rendszerbe).

A BAR-ban a magánszemély hiteladósokról két feketelistás nyilvántartást vezetnek: az egyikbe azok kerülnek be, akiknek 90 napnál hosszabb ideig hátralékuk van és az meghaladja a minimálbér összegét, a másikon a bankkártyával visszaélőket regisztrálják. A központi hitelinformációs rendszer a természetes személyekre vonatkozó adatokat a mulasztás megszűnését követően legfeljebb öt évig tartja nyilván.

Rácz Lajos kitért arra, hogy a teljes körű, tehát valamennyi céges hitelszerződés adatait tartalmazó vállalati nyilvántartás tavaly a vállalati hitelezés növekedésével arányosan bővült. 2004 végén 200 ezer vállalkozás összesen mintegy 870 ezer élő és lezárt hitelszerződésének adatait tartották nyilván, több mint 30 százalékkal többét, mint egy évvel korábban. A lezárt szerződések rendszerből való folyamatos kikerülése miatt az idén a vállalati nyilvántartás adatainak tavalyinál mérsékeltebb bővülésére számít az elnök-vezérigazgató.

Rácz Lajos szólt arról, hogy a háztartási hitelek állományának növekedése 2004-ben az előző évihez képest lelassult, a BAR lakossági adatainak felhasználása kimagasló mértékben, 90 százalékkal bővült és a lekérdezések száma tavaly az egész évben elérte a 2,5 milliót. A vállalati adatok felhasználása is több mint 50 százalékkal emelkedett, a múlt évben összesen mintegy 230 ezer megkeresés érkezett a rendszerhez. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik