Belföld

400 milliárdot kaphatnak idén a gazdák

Ebben az évben a magyar gazdálkodók mintegy 400 milliárd forintnyi támogatáshoz juthatnak, mivel a költségvetésben szereplő 328 milliárd forintot még uniós pénzek is kiegészíthetik.

Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a költségvetésben 328 milliárd forint áll rendelkezésre agrártámogatások céljára, ám ehhez hozzá kell számolni még az év végén kifizethető úgynevezett SAPS – azaz az Európai Unióból származó területalapú támogatás – forrásainak 80 százalékát.

Az unióból származó területalapú támogatás (SAPS) az idén több mint 90 milliárd forint lesz. Az SAPS-támogatások 80 százalékát a gazdálkodók az agrár-megállapodásnak megfelelően már december 1-31. között megkapják. Ugyanakkor, akiknek a pénzre előbb van szüksége az piaci alapon bankoknál megelőlegeztetheti a neki járó támogatást, ezzel finanszírozhatja a nyári betakarítási munkákat.

A nemzeti támogatásokat két ütemben tervezik folyósítani idén. Az első ütemben március 31-től a termőföldvédelem, az erdészeti területek közcélú felhasználása, az állattenyésztés, továbbá az állatjólét, a hal- és vadgazdálkodás támogatásához kívánnak anyagi segítséget nyújtani. A második ütemben, amely a nyáron kezdődne, többek között az állategészségügyi díjak fedezésének támogatását, a biológiai alapok megőrzésének segítését, a vetőmag-vizsgálatok támogatását, az agrármarketing segítését, a közösségi szervezetek működésének támogatását, valamint az agráriumhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenység segítését tűzte ki célul az agrárkormányzat. A nemzeti támogatásra összességében az úgynevezett determinációk – azaz az előre elköltött pénzek – levonása után 24 milliárd forint áll rendelkezésre erre.

Az államtitkár kitért arra, hogy az állatjóléti célok támogatására az idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 6 milliárd forint a sertéstartóknak, míg 4 milliárd forint a baromfitenyésztőknek jár. Így a sertéstartók darabonként 1800 forintos támogatást kaphatnak, míg a baromfitenyésztők kilogrammonként 9,5 forintra számíthatnak.

Pásztohy András politikai államtitkár az intervenciós ügyekről szólva közölte, hogy a szerződéssel lekötött gabona mennyisége 2,8 millió tonna, ebből 1,6 millió tonnát vásároltak fel. A raktárkapacitás 4,4 millió tonna. Pásztohy szerint kedvező folyamatokat indíthat el a felvásárlásban, hogy a közeli napokban várhatóan nagyobb mennyiségű, egyes számítások szerint, akár 1 millió tonnát is elérő gabonamennyiség közraktári minősítése változik meg és lesz intervenciós minősítésű.


Az Európai Unió az intervenciós felvásárlást három hónappal meghosszabbította, azaz június 30-ig lehet gabonát felvásárolni. Emellett Magyarország számára 320 ezer tonnás exportlehetőséget biztosított az unió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik