Belföld

1,1 százalékkal nőttek az ipari árak

admin
admin

2005. 03. 31. 09:15

Az ipari belföldi értékesítés árai februárban 1,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz viszonyítva és 10 százalékkal 2004 februárjával összehasonlítva. Az exportértékesítés havi termelői árai 0,9 százalékkal voltak alacsonyabbak a januárinál és 2 százalékkal az egy évvel korábbinál.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a belföldi értékesítési árak februári, az előző hónaphoz viszonyított alakulását elsősorban a döntően hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat áremelkedése (3,6 százalék) határozta meg. A villamosenergia-elosztás, -kereskedelem áremelése (8,8 százalék) február 1-jén lépett életbe; érvényesült a földgáz közüzemi díjainak január 15-i emelkedésének áthúzódó hatása (4 százalék); a gőz-, melegvízellátás ágazatba tartozó szolgáltatók egy része csak februártól emelte árait (1,1 százalék); valamint a víztermelés-, kezelés-, elosztás ágazatban is néhány szolgáltató februárra halasztotta az áremelést (0,8 százalék).

A KSH átlag feletti áremelkedést regisztrált a vegyi anyagok, termékek körében (1,9 százalék) a festék, bevonóanyag gyártása (16 százalék) és az ipari gáz gyártása (3,9 százalék) ágazatokban mért áremelkedések következtében. A kőolaj-feldolgozás értékesítési ára az elmúlt hónapok csökkenése, illetve stagnálása után kismértékben növekedett (1,3 százalék).

Éves összehasonlításban is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (12,3 százalék), az energia és az intermedier termékeket gyártó ágazatok közel 11 százalékos árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 3,4 százalék volt az éves árnövekedés.

A forintban mért exportértékesítési árak havi összehasonlításban 0,9 százalékkal, éves szinten 2 százalékkal csökkentek februárban, elsősorban a forintárfolyam mozgásának köszönhetően: az euróhoz mérten 1,1 százalékkal, a dollárhoz képest 0,3 százalékkal erősödött a hazai fizetőeszköz egy hónap alatt. 2004 februárjához viszonyítva ugyanez az euróhoz 7,3 százalék, a dollárhoz viszonyítva 10 százalék volt.

Az export 70 százalékát kitevő gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző hónaphoz képest 1 százalékkal, 12 havi összehasonlításban 5,8 százalékkal csökkentek.

A belföldi- és exportárváltozás eredőjeként a termelőiár-index februárban az előző hónaphoz
viszonyítva nem változott, éves szinten 3,1 százalékkal emelkedett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.