Belföld

1,1 százalékkal nőttek az ipari árak

Az ipari belföldi értékesítés árai februárban 1,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz viszonyítva és 10 százalékkal 2004 februárjával összehasonlítva. Az exportértékesítés havi termelői árai 0,9 százalékkal voltak alacsonyabbak a januárinál és 2 százalékkal az egy évvel korábbinál.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a belföldi értékesítési árak februári, az előző hónaphoz viszonyított alakulását elsősorban a döntően hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat áremelkedése (3,6 százalék) határozta meg. A villamosenergia-elosztás, -kereskedelem áremelése (8,8 százalék) február 1-jén lépett életbe; érvényesült a földgáz közüzemi díjainak január 15-i emelkedésének áthúzódó hatása (4 százalék); a gőz-, melegvízellátás ágazatba tartozó szolgáltatók egy része csak februártól emelte árait (1,1 százalék); valamint a víztermelés-, kezelés-, elosztás ágazatban is néhány szolgáltató februárra halasztotta az áremelést (0,8 százalék).

A KSH átlag feletti áremelkedést regisztrált a vegyi anyagok, termékek körében (1,9 százalék) a festék, bevonóanyag gyártása (16 százalék) és az ipari gáz gyártása (3,9 százalék) ágazatokban mért áremelkedések következtében. A kőolaj-feldolgozás értékesítési ára az elmúlt hónapok csökkenése, illetve stagnálása után kismértékben növekedett (1,3 százalék).

Éves összehasonlításban is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (12,3 százalék), az energia és az intermedier termékeket gyártó ágazatok közel 11 százalékos árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 3,4 százalék volt az éves árnövekedés.

A forintban mért exportértékesítési árak havi összehasonlításban 0,9 százalékkal, éves szinten 2 százalékkal csökkentek februárban, elsősorban a forintárfolyam mozgásának köszönhetően: az euróhoz mérten 1,1 százalékkal, a dollárhoz képest 0,3 százalékkal erősödött a hazai fizetőeszköz egy hónap alatt. 2004 februárjához viszonyítva ugyanez az euróhoz 7,3 százalék, a dollárhoz viszonyítva 10 százalék volt.

Az export 70 százalékát kitevő gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző hónaphoz képest 1 százalékkal, 12 havi összehasonlításban 5,8 százalékkal csökkentek.

A belföldi- és exportárváltozás eredőjeként a termelőiár-index februárban az előző hónaphoz
viszonyítva nem változott, éves szinten 3,1 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik