Belföld

Szíria a májusi választásokig kivonul Libanonból

Damaszkusz valamennyi katonáját kivonja Libanonból a közel-keleti országban májusra tervezett választások előtt - közölte kedden Faruk as-Saraa szíriai külügyminiszter Kofi Annan ENSZ-főtitkárhoz írt levelében.

A levél szerint a Szíria és Libanon közötti régóta tartó együttműködésnek köszönhetően Szíriának már sikerült a Libanonban állomásozó katonái számát 40 000-ről 10 000-re csökkentenie, amit katonák teljes kivonása követ a közelgő libanoni választások előtt. Fajszal Mikdád, Szíria ENSZ-nagykövete közölte: a csapatkivonást egyeztető vegyes bizottság vasárnapig összeül, hogy kidolgozza a további menetrendet.

Szíria akkor adta át a levelet, amikor megkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának zárt ajtók mögött tartott ülése, amelyen a testület várhatóan engedélyezi, hogy független nemzetközi testület folytasson vizsgálatot Rafík Haríri volt libanoni kormányfő február 14-i meggyilkolása ügyében. A független vizsgálatot az ENSZ tényfeltáró bizottsága javasolta, amelynek a megállapítása szerint a libanoni vizsgálat “nem alkalmas és nem elkötelezett hiteles következtetés levonására”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik