Belföld

Megvan a HP új vezére

A Hewlett-Packard a nála jóval kisebb NCR Corp. vezérigazgatóját, Mark Hurdot bízza meg a számítógép és nyomtató gyártó óriáscég vezetésével - közölte a vállalat egyik vezetője.

Hurd 2003 februárjában került az NCR élére. A vállalat vezetésének az átvételekor a cég eladásai már huzamosabb ideje hanyatlottak, a költségek jelentősen csökkentették a nyereséget, a vállat részvényárfolyama a mélyponton volt. Hurd rövid idő alatt nyereségessé tette a vállalatot, egyebek között a kiadások jelentős lefaragásával.

Januárban az NCR már arról számolt be, hogy a negyedik negyedévi adózott eredménye 55 százalékkal nőtt és kilenc napon belül másodszor javította fel idei várható eredményvárakozását. A HP a cég működésének gyors javulását, és új stratégia kidolgozását várja Hurdtól.

A Hewlett-Packard február elején bocsátotta el elnök-vezérigazgatóját, az ellentmondásos, az ígért eredményt soha be nem váltott HP-Compaq egyesülés létrehozóját, Carly Fiorinát.

Fiorina, aki az egyik legbefolyásosabb amerikai üzletasszony, akkor azt mondta, hogy eltért a véleménye a HP stratégiájáról az igazgatótanácsétól, és ezért elfogadta a döntést.

Fiorina, aki 1999-ben lett a HP vezérigazgatója, a befektetők és a Szilícum-völgy meghatározó alakjainak heves bírálatát váltotta ki azzal, hogy 2002-ben kierőszakolta a HP és a Compaq egyesülését. A kritikai megjegyzések leglényegesebb eleme az volt, hogy az egyesüléssel csökkent a HP koronagyémántjának számító, mindig nyereséges nyomtató és másoló üzletágának értéke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik