Belföld

A lengyeleknél is csökkent az alapkamat

A lengyel központi bank szerdán 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, a lassuló gazdasági növekedésre és csökkenő inflációra válaszul. Ezzel az új alapkamat 6,00 százalék.

2003 közepe óta ez volt az első kamatcsökkentés. A bank utoljára tavaly augusztus 25-én változtatott az alapkamaton, akkor 50 bázispontos emelésről döntött, 6,50 százalékra.

A mostani fél százalékpontos kamatcsökkentés megfelelt a piac várakozásainak, miután a bank már korábban jelezte, hogy enyhít korábbi pénzügypolitikai szigorán.

A zloty 0,2 százalékkal erősödött a dollárral és az euróval szemben a kamatcsökkentés bejelentését követően.

A közép-európai uniós tagok közül az év eleje óta Csehország, Szlovákia és Magyarország már végrehajtott kamatcsökkentést, illetve kamatcsökkentéseket – Magyarországon éppen az előző nap 50 bázispontos csökkentésről döntött a Monetáris Tanács – így a sorban Lengyelország volt az utolsó.

A 12-havi infláció Lengyelországban a múlt hónapban gyorsabban csökkent a várt 3,6 százaléknál, ami kissé újra erősítette a zlotyt, és megcsillantotta az év végéig a 2,5 százalékos áremelkedési ütem elérésének lehetőségét. A zloty utóbbi időben tapasztalt általános gyengülése azonban elemzők szerint kicsit árnyalja a képet, és arra kényszeríti a piacokat, hogy visszafogják az erőteljesebb kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik