Belföld

Draskovics: 2010 a legjobb dátum az euró bevezetésére

A főbb gazdaságpolitikai célok 2004-ben teljesültek, amit az EU is elismer - jelentette ki a pénzügyminiszter az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén. Elmondta, jelenleg nincs értelme az euró korábbi bevezetésén gondolkodni a legjobb megoldás továbbra is 2010 lehet.

Draskovics Tibor a gazdaságpolitikáról úgy fogalmazott, hogy célok elérésében a monetáris politika is szerepet vállalt a magasan tartott kamatokkal és az erős forinttal. Ez saját inflációs céljánál szigorúbb monetáris feltételrendszert tartott fenn az év jelentős részében, “ezért csökken az infláció gyorsabban, mint ahogy azt a kormány és a jegybank közösen tervezte”.

Draskovics Tibor megerősítette: egyetért a jegybank elnökével abban, hogy sem szükség, sem lehetőség nincs a költségvetési politika szigorának enyhítésére. Ezt a stabilitási és növekedési paktum reformjával összefüggésben hangsúlyozta. A pénzügyminiszter méltatta, hogy 2004-ben a túlzott deficit eljárás alatt álló 9 ország közül Magyarország teljesítette a legnagyobb, a GDP 1,7 százalékát kitevő kiigazítást. Ez azonban nem volt elég a kitűzött cél eléréséhez, amit a tervezettől elmaradó áfa-bevételekkel indokolt.

A stabilitási egyezmény módosítását értékelve Draskovics Tibor kitért arra, hogy a nyugdíjreform hatását figyelembe véve Magyarország elvileg 2006 végére kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. További előnyként értékelte, hogy biztonságosabbá válik az euró bevezetésének menetrendje. Ennek ellenére úgy vélte, hogy jelenleg nincs értelme egy korábbi bevezetési dátumon gondolkodni, 2006 őszén érdemes szavai szerint megfontolni a kérdést. A legjobb megoldásnak a 2010-es céldátum megtartását nevezte, az addig terjedő időszakban pedig véleménye szerint tartós reformokra van szükség, amelyek megalapozzák az euró jelentette stabilitást.

A stabilitási paktum módosítását értékelve a pénzügyminiszter méltatta, hogy az új változat elismeri a strukturális reformok előkészítését és végrehajtását. A szabályozás rugalmasabbá, a leszálló ágban megengedővé vált az anticiklikus gazdaságpolitika megvalósítása érdekében – mutatott rá. Magyarország sikereként értékelte, hogy a nyugdíjreform hatását külön kezeli a módosítás.

Képviselői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az idén mind a 4 maastrichti feltétel teljesítéséhez közelebb kerül az ország. A befektetői bizalom Draskovics Tibor szerint nem ingott meg, bár a pénzügyminiszter elismerte, hogy az elemzői bizalommal vannak problémák. Ennek orvoslására a pénzügyminiszter az idei céladatok teljesítését nevezte, azt, hogy a gazdaság a konvergencia pályán haladjon.

Az államadósságot firtató kérdésre elmondta, hogy 2002-től évről évre csökkent, 1500 milliárd forintról tavaly 1000 milliárd forintra mérséklődött az adósság gyarapodása. Hozzátette, hogy az idén fordul a trend, és a GDP-hez viszonyítva is csökken az államadósság mértéke, várhatóan 55,5 százalékra az egy évvel korábbi 57,6 százalékról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik