Belföld

Albánia magyar befektetőkre vár

Albánia főleg az infrastruktúrafejlesztésbe vár befektetőket Magyarországról - mondta Alfred Moisiu albán köztársasági elnök a magyar államfővel folytatott szerdai tiranai tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten.

Magyarországnak nagy lehetőségei vannak az energetikai, a távközlési és az idegenforgalmi szektorban, valamint az útépítésben – tette hozzá az államfő, akinek meghívására Mádl Ferenc kétnapos hivatalos programsorozatot kezdett szerdán a balkáni országban.

Mádl elmondta, hogy magyar befektetőcsoportok szívesen részt vesznek az albán infrastruktúra fejlesztésében, de ehhez szükség van a jogbiztonságnak, a befektetések védelmének, a kedvező gazdasági feltételeknek a megteremtésére az országban.

A balkáni országban a munkanélküliség hivatalosan 15 százalék, de az ország jövedelmének nagyobb részét adja a feketegazdaság. Az infláció tavaly 3,3 százalék volt. A magyar-albán kereskedelem éves összege körülbelül 10 millió dollár. Magyarország elsősorban feldolgozott élelmiszert exportál, ez 20 százalékkal növekedett a legutóbbi adatok szerint. Behozatalunk elsősorban szárított gyógynövényekből áll, ez 50 százalékos emelkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik