Belföld

Üzleti szolgáltatásokból százmilliárdos hiány

Tavaly az üzleti szolgáltatás exportja 614 milliárd forintot (2833 millió eurót), importja 713 milliárd forintot (2441 millió eurót) tett ki. Az éves hiány 99 milliárd forint, azaz 391 millió euró volt - áll a KSH jelentésében.

A Központi Statisztikai Hivatal először tesz közzé új, eredményszemléletű módszertan szerint összeállított adatokat az üzleti szolgáltatások exportjáról és importjáról. Magyarország összes, az idegenforgalmat is tartalmazó szolgáltatás forgalmán belül − mely az exportban és importban egyaránt mintegy 2 billió forint − a felmért üzleti szolgáltatások külkereskedelmi forgalma éves szinten közel 40 százalékot képvisel – írja a Napi Gazdaság.

A legjelentősebb forgalmat mind exportban, mind importban a negyedik negyedévben regisztrálták. Aktívum két szolgáltatáscsoportnál figyelhető meg az év során: az építési, szerelési szolgáltatásoknál 19,2 milliárd forint, valamint az egyéb üzleti szolgáltatásoknál, melynél az export és az import közel egyensúlyban volt. A forgalom közel háromnegyedét mindkét relációban az Európai Unióval bonyolítottuk le, és ebből mindössze csak 8 százalékot képviseltek az új EU-tagországok. Az amerikai országokkal folytatott kereskedelem részaránya az exportban 10, az importban pedig 15 százalék volt. Jelentősnek mutatkozott emellett az EU-n kívüli európai országok részaránya is, exportban 12, illetve importban 9 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik