Belföld

Volt MSZP-s képviselőjelöltet értek sikkasztáson

A Magyar Szocialista Párt egykori pécsi kampányemberét érték tetten és indítottak eljárást pályázati pénzek elsikkasztása, valamint csalás és befolyással való üzérkedés miatt.

Az MSZP városi elnöke, Juhász István megerősítette, hogy a pénteken Budapesten őrizetbe vett A. Gergely részt vett a párt 2002-es pécsi kampányának szervezésében, a választáson országgyűlési képviselőjelöltként indult Baranya 7-es számú választókörzetében, 2004 nyaráig pedig Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökének politikai tanácsadójaként dolgozott. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a gyanúsítottnak a párttal azóta nincs politikai kapcsolata, a szervezetben semmiféle tisztséget nem visel.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szombaton, sajtótájékoztatón közölte, hogy eljárás indult három férfi ellen, akik több tízmillió forint nagyságrendű pályázati pénzek elsikkasztásában, valamint csalásban és befolyással való üzérkedésben működtek közre. A bűncselekményekkel egy pécsi alapítvány elnökét, egy lobbi tevékenységgel foglalkozó fővárosi munkanélkülit, valamint a Pécsi Tudományegyetem pályázatírással is foglalkozó oktatóját gyanúsítják.

Kenőpénzzel érték tetten

Kertész János elmondta: a vizsgálat azt követően indult meg, hogy a pécsi rendőrök és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai pénteken Budapesten tetten érték az alapítvány elnökét, amint 1,2 millió forint kenőpénzt adott át lobbista bűntársának, A. Gergelynek. A lobbistát őrizetbe vették, az alapítványi elnök és a pályázatíró szabadlábon védekezhet.

A bűnügyi igazgató az ügy előzményeiről elmondta, hogy a Pécsi Városi Ügyészség különböző alapítványok vizsgálatakor kimutatta: az egyik szervezet törvénytelenül működik, vezetői a támogatásokat saját céljaikra használják fel. A nyomozás jelenlegi adatai szerint mintegy 10 millió forintot költöttek fogyasztási cikkekre, egyebek mellett élelmiszerekre, ruhaneműkre.

A hatóság a vizsgálat eredményéről értesítette az alapítvány büntetett előéletű elnökét, aki erre bejelentést tett maga ellen, és egyben elmondta, hogy különböző, pécsi pályázatíró társa által írt pályázataik sikeréhez lobbipénzeket kellett fizetnie bizonyos személyeknek. Az elnök állította, hogy a “kenőpénzek” egy része egy politikai államtitkárhoz került.

Az alapítványi vezető beszámolt egy tavaly rendezett pécsi, roma drogprevenciós konferenciáról, amelyre szervezete 2,5 millió forintot nyert az esélyegyenlőségi tárcától. A fórumot kevés pénzből rendezték meg, az elnyert összeg nagy részét fiktív számlák segítségével “eltüntették”.

A gyanúsított elmondta, hogy az ez után járó kenőpénzzel még tartozik a lobbistának és azt hamarosan át kell adnia neki. A rendőrség így az alapítványi vezető együttműködésével szervezte meg a pénteki akciót, amikor kézre kerítette a fővárosi bűntársat, majd gyanúsítottként hallgatta ki a pécsi pályázatírót is.

2-8 év közötti szabadságvesztés

Kertész János hangsúlyozta, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában nem merült fel semmiféle olyan tény vagy adat, amely arra utalna, hogy bármely pártnak, politikusnak, minisztériumi tisztviselőnek köze lenne a bűncselekményekhez.

Az egymással együttműködő lobbista és a pályázatíró külön-külön tett vallomásaikban egybehangzóan azt állították, hogy politikusi kapcsolatukra az alapítványi elnökkel folytatott beszélgetéseik során azért hivatkoztak, hogy minél előbb és minél több pénzt csikarjanak ki tőle.

A bűnügyi igazgató ehhez hozzátette: a rendőrség a következő napokban minden, az érintett három személyhez kötődő pályázatot átvizsgál, mert nem kizárt, hogy a mostaninál több bűncselekményt is elkövettek. Jelenleg tíz gyanús pályázatról tudnak. Ha a gyanúsítottak bűnössége beigazolódik, tettükért akár 2-8 év közötti szabadságvesztéssel is sújthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik