Belföld

Trend lett a szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtésre már lehetőséget biztosító településeken a lakosság 60,5 százaléka dobja rendszeresen a színes kukákba a válogatott szemetet - derül ki a csomagolási hulladékok újrahasznosítását koordináló Öko-Pannon Kht. legfrissebb kutatásából.

A tavaly szeptember és október között, ezer fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a szelektív hulladékgyűjtésbe még be nem kapcsolt településeken lakók 87,3 százaléka lenne hajlandó háztartási hulladékát szeparáltan kezelni.

Az Öko-Pannon utal a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) adataira, amelyek szerint Magyarországon jelenleg 3,2 millió lakosnak van lehetősége hulladék fajtánként külön kukákba elhelyezni szemetét. A magyar lakosság 98 százaléka hallott már szelektív hulladékgyűjtésről – mutat rá a felmérés. A KVM tervei szerint a rendszer 2008-ra válik mindenki számára elérhetővé.

A kutatás kitér arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtést elutasító emberek legnagyobb része a gyűjtőszigetek távolsága miatt tartja nehézkesnek ezt az újfajta szemétkezelési gyakorlatot. A megkérdezettek 23 százaléka legfeljebb 50 métert, 22 százalékuk 50-100 méter közötti távolságot, 18 százaléka 100-300 métert hajlandó megtenni kapujától a gyűjtőpontig. Csupán 6 százalék mondta azt, hogy gyűjtési hajlandóságát nem befolyásolja a távolság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik