Belföld

Többé nem Ecclestone a Forma-1 ura

Bernie Ecclestone peren kívül megegyezett azzal a három bankkal, amelyekkel közösen birtokolja a a Forma-1 reklámbevételeit irányító SLEC-et.

A Bayerische Landesbank, a JP Morgan és a Lehman Brothers közösen a SLEC 75 százalékát ellenőrzi, a maradék 25 százalék pedig Ecclestone családi vállalkozása, a Bambino Holding tulajdonát képezi. A bankok azért kényszeríttették bíróság elé a brit üzletembert, mert szerintük nem kaptak elég beleszólási jogot a Forma-1 pénzügyi kérdéseibe. A három bank akkor jutott a SLEC háromnegyedéhez, amikor az azt birtokló német médiacsoport, a Kirch Media a bankokkal szembeni 1,6 milliárd dolláros tartozása miatt csődöt jelentett.

A megegyezés értelmében az irányító szerep továbbra is a 74 éves üzletember kezében lesz, de minden bizonnyal ezután a bankok vezetői is komoly szerepet fognak játszani a versenyág jövőjében.

A Reuters által megkérdezett források szerint ezzel nagyban csökkent annak a lehetősége, hogy a nagy autógyárak egy külön versenysorozatot indítsanak. A Honda, BMW, Toyota, DaimlerChrysler és a Renault azzal fenyegetőzött, hogy kiválnak a Forma-1-ből, ha nem kapnak nagyobb részesedést a reklámbevételekből, és nem szólhatnak bele a sportágat érintő kérdésekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik