Belföld

Nem aratott nagy sikert a telefonbon

Az informatikai tárca legalább kétszázezer igénylőre számított, ám tavaly és az idén is alig több mint 30 ezer rászoruló veszi igénybe azt a havi ezer forint kedvezményt, amelyet telefonszámlájából vállal át az állam – áll a hétfői Népszabadságban.

A szolgáltatók tapasztalatai szerint összességében túl sok utánajárást jelent ez az érintetteknek, akik inkább eltekintenek a pénztől. Információink szerint az igénylők több mint 90 százaléka a Matáv ügyfelei közül kerül ki, a többin az Invitel, az Emitel, a Hungarotel és a Monortel osztozik.

A tárca tavaly 200-250 ezer jelentkezőre számított, sőt a támogatás finanszírozására elkülönített 1,6 milliárd forint akár 400 ezer előfizető kedvezményére is elég lett volna. Ehhez képest 2004-ben mindössze 30 ezren érezték úgy, hogy nekik jár ez a pénz. Pedig a jogosultak körének meghatározásában a Foglalkoztatási Hivatal, az akkori Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, valamint a fogyatékkal élőket tömörítő szervezetek is segítséget nyújtottak az informatikai tárcának. Az IHM szerint a pontos kalkulációt az átfedéseket is kezelni képes adatbázis hiánya tette lehetetlenné.

A lehetőség tavaly október óta nyitott, a havi ezer forint kedvezményt azok kaphatják meg, akik fogyatékossági támogatásban, magasabb összegű családi pótlékban, rendszeres szociális segélyben, időskorúak járadékában vagy alanyi jogon ápolási díjban részesülnek. A jóváírás csak akkor lehetséges, ha a telefon előfizetője és a jogosult ugyanaz a személy. Így tehát nem elég, ha egy háztartásban fogyatékkal élő családtag is él, a nevére is kell íratni a telefont. Valószínűleg ez is sokakat eltántorít az ezer forint igénylésétől, hiszen az átíráshoz lemondó- és átvállaló nyilatkozatot kell írni, majd szignózni és visszaküldeni a módosított előfizetői szerződést, ami egyébként nem is ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik