Belföld

Lefelé szövik a világhálót

Az utóbbi években dinamikusan nőtt a alacsonyabb társadalmi státuszú csoportok jelenléte az internetezők világában. Sok szülő gyermekétől tanul.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) NSZS 2005 projektje keretében az Ariosz Kft. által végzett kutatás adatai szerint a következő két évben ennek a folyamatnak további erősödése várható. 

2004-ben a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők 2,0 százaléka internetezett, 2006-ra 6,4 százalékos lehet a kutás szerint ez az arány. A szakmunkásképző, szakiskolával rendelkezők esetében 12,4-ről  24,8 százalékra, az érettségizetteknél  29,8-ról 42,9 százalékra, a főiskolai, egyetemi végzettségűeknél 51,0 százalékról 59,3 százalékra várják a kutatók az internetezők arányát.

A mostani tízből egy arány helyett 2006 végére minden negyedik szakmunkás és szakiskolás végzettségű rendelkezik otthoni internet-hozzáféréssel, míg az érettségizettek és diplomások körében az ellátottság lassan eléri a telítettségi szintet, azaz akiben megvan a szándék az internet használatára, az meg is jelenik az előfizetők között. 

A nem internetező csoportok körében a motiváció hiánya is gondot okoz. Az internet otthoni bevezetését nem tervező háztartások közel fele vélte úgy, hogy nincs szüksége az internetre, közel 40 százalékukat pedig nem is érdekli az internet.

Az internet gyorsuló terjedésének az alacsonyabb társadalmi státuszúak körében azonban hamar határt szabhat az informatikai felkészültség hiánya. Itt kap kiemelt szerepet a szélessávú stratégiában a képzettség szintjének emelése és a motiváció megteremtése.

A kutatás szerint mára felnőtt egy „sulinetes” generáció, és számos jel utal arra, hogy a családokban gyakran az iskoláskorú gyerekek a szülők felzárkózásának előmozdítói. A gyermek a szülők meggyőzésében játszott szerepe egyre erőteljesebb: az internethasználat fontosságáról „győzködő” és a „győzködött” felnőttek között is többségben vannak az iskolás gyerekkel rendelkezők. A kutatásból az is kiderült, hogy az internethasználók leginkább a közvetlen családtagjaik és barátaik körében népszerűsítik az internetet, míg a munkatársak, távoli rokonok motiválása kevésbé jellemző. 

Mind az internettel rendelkezők, mind az azzal nem rendelkezők többsége egyetért abban, hogy azok, akiknek van internet-hozzáférésük tájékozottabbak. Az internet használatát elsősorban azok találták hasznosabbnak a televíziózásnál, akik kapcsolatban állnak a világhálóval. Amiben legnagyobb az egyetértés még az internettel nem rendelkezők és a hozzáférés vásárlását a közeli jövőben nem tervezők körében is az az, hogy az internet egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a munkában és a tanulásban.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az állami szerepvállalást elvárja a lakosság, elenyésző azok száma, akik szerint legjobb, ha az állam nem tesz semmit ezen a területen. Messze a legtöbben az internetelőfizetőket támogatnák, ezt követi a versenyélénkítés, majd az árszabályozás, de sokan fontosnak tartják az internetes képzés támogatását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik