Belföld

Indonéziai földrengés: több ezer áldozat

A hétfői erőteljes földrengés halálos áldozatainak száma feltehetően 1000 és 2000 között van a nyugati-indonéziai Nias szigetén - közölte egy rádióinterjúban az indonéz alelnök.

Jusuf Kalla elmondta, hogy a becslések az épületekben keletkezett károkon alapulnak, nem a megtalált áldozatok számát tükrözik. Az alelnök arról is tájékoztatott, hogy a sziget legnagyobb városa, Gunungsitoli épületeinek 80 százaléka megrongálódott. “Egyelőre nem tudjuk megszámolni az áldozatokat. Csak azt tudjuk, hogy sok épület leomlott, és nagy a valószínűsége annak, hogy több százan meghaltak” – közölte korábban Zulkifli Sirait rendőrtiszt.

A városban pánik uralkodik, mivel negyedóránként újabb utórengések követik egymást – mondta hat órával az első földmozgás után Alisman Naiggolan, a város rendőrfőnökének helyettese. A MISNA olasz hírügynökség a helyszínen tartózkodó misszionárius szemtanúra hivatkozva közölte, hogy a rengések után több ház lángolni kezdett.

Az első jelentések szerint a Richter-skála szerinti 8,7-es erősségű földmozgás az epicentrumához legközelebb eső Nias szigetet sújtotta leginkább. A félmillió lakosú sziget Szumátrától mintegy 125 kilométerre nyugatra található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik