Belföld

50 bázispontos kamatcsökkentést vár a piac

Az elemzői várakozások szerint a jelenlegi 8,25 százalékos alapkamat 7,75 százalékra módosulhat a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülésén, amelyen a négy új tag először szavaz.

A kamatvágást az infláció kedvező alakulása motiválja, hiszen februárban 3,2 százalékra esett a 12 havi árindex és az elemzők szerint decemberben 3,6-4,0 százalék közötti tartományban alakulhat az infláció.

A konjunktúra kutató intézetek közül az elmúlt napokban a GKI Gazdaságkutató Rt. és az Ecostat tette közzé új prognózisát, amelyek egyformán 6,5 százalékos decemberi kamatot prognosztizálnak, a GKI 4 százalékos, az Ecostat 3,9 százalékos éves árindexet vár.

A Monetáris Tanács ebben az évben kétszer mérsékelte a kamatot: januárban 50 bázisponttal 9,5 százalékról 9,0 százalékra, februárban pedig 75 bázisponttal 9,0 százalékról 8,25 százalékra módosította a jegybanki kamatlábat.

A régió több országában várható még a héten kamatdöntés. Szerdán a lengyel jegybank döntéshozó testülete mérsékelheti 50 bázisponttal a jelenleg 6,50 százalékos kéthetes irányadó jegybanki kamatot.

Csütörtökön a cseh jegybank vizsgálja a jelenleg 2,25 százalékos irányadó kéthetes jegybanki kamat 25 bázispontos csökkentésének lehetőségét.

piaci elemzők szerint a legnagyobb új EU tagállamok kamatcsökkentése után gyengülhetnek a regiós valuták, s ezt a tendenciát erősítheti az amerikai kamatszint emelkedése következtében erősödő dollár is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik