Belföld

15 perc türelmi idő parkolásnál

A készülő rendelet szerint az egy óránál hosszabb parkolás lejártakor negyedórányi türelmi időt kell a parkolóőröknek biztosítaniuk a büntetés előtt. E mellett átláthatóbb parkolási rendszert várnak a fővárosi önkormányzat vezetői a 12 éves parkolási rendelet újraszabályozásától - jelentette ki a főpolgármester Budapesten.

Az évekkel ezelőtt megállapított 480 forintos parkolási alapdíj maximuma nem változik, mivel nem a bevételek növelése a cél, hanem a parkolás jobb megszervezése.

Az új rendeletben megmarad az ingyenes lakossági parkolás lehetősége. A jövőben szeretnék azonban a mélygarázsokba, parkolóházakba szorítani az utcákról a helyi lakókat. A felszínen így csak az üzleti jellegű fizetőparkolás maradna, amelynek bevételéből támogatnák a mélygarázsok építtetőit, hogy rentábilis legyen számukra a helyi lakók parkoltatása.

Egyebek mellett változást jelent, hogy a helyi lakók nem csak a saját, hanem a lízingelt és a céges autóikhoz is kaphatnak parkolási engedélyt. A belvárosi védett övezeten kívül az eddigi kétórás várakozási időt három-négy órára, illetve több helyen időtartam nélkülire bővítik. Rendeletileg erősítik meg a karácsony és új év közötti, valamint a szombati ingyenes parkolást.

Az őrzött P+R parkolókban nappal egy BKV-jegy áráért, 160 forintért lehet majd várakozni. Igazságosabbá válik a kerékbilincselés, amit a jövőben kizárólag csak a balesetveszélyt nem okozó, és a forgalmat nem akadályozó esetekben lehet alkalmazni.

Esetenként 7500 forintba kerül majd a kerékbilincs eltávolítása, a pótdíjazás mértéke pedig az egyórás tarifa tízszerese lesz, ha öt napon belül befizetik.

A rendelet szerint a jelenleg 10 kerületben működő három parkolási társulásnak egységes ügyfélszolgálatot kell működtetnie. Rövidesen be kell vezetniük az egységes parkolókártyákat és az egységes mobiltelefonos díjfizetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik