Belföld

Vezetőváltás az OTP Bank Romaniánál

Az OTP Bank csoporthoz tartozó OTP Bank Romania (OBR, korábban: RoBank) vezérigazgatója június 1-től Hárshegyi Frigyes, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke lesz – áll a pénzintézet közleményében.

A jelenlegi vezérigazgató, Mustafa Ayan május 31-vel lejáró megbízatását a tulajdonos közös megegyezés alapján nem hosszabbítja meg. A közlemény szerint a felek vizsgálják annak lehetőségét és módját, hogy az OTP Bank által 2004 áprilisában megvásárolt kisbankot tíz éve vezető Ayan a jövőben más fontos területen segítse az OBR további fejlődését és az OTP Bank regionális terjeszkedését.

Az OTP Bank 2004. július 30-án, 47,5 millió dollárért – a saját tőkére vetítve mintegy 195 százalékos árfolyamon – vásárolta meg a mintegy 1 százalékos piaci részesedésű kisbank 100 százalékos tulajdonjogát, majd szeptemberben csaknem 10 millió eurónak megfelelő összegű tőkeemelést hajtott végre. A tulajdonos az OBR-nél három-öt év alatt összesen 100 millió dollár értékű beruházást tervez.

Az OBR mérlegfő-összege 2004. december 31-én 44,5 milliárd forintnak, az akvizíció utáni időszakban realizált adózás előtti nyeresége pedig 70,4 millió forintnak felelt meg.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója márciusban, Zágrábban, a Nova Banka megvásárlása alkalmából tartott nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta: az OTP Bank minden célpiacon legalább 10 százalékos piaci részesedést szeretne elérni. Romániában ezért részt kíván venni a román takarékpénztár, a Casa de Economii si Consemnatiuni s.a. (CEC) privatizációjában. A CEC a második legnagyobb román bank, piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik