Belföld

Tőkecsökkentésre készül közgyűlésén a Nabi

A Nabi Autóbuszipari Rt. igazgatósága bejelentette, hogy április 29-i közgyűlésén a cég jegyzett tőkéjének csökkentésére tesz javaslatot - közölte a társaság a BÉT honlapján.

A közlemény szerint a 2004. negyedik negyedévi gyorsjelentés feltárta, hogy a Nabi saját tőkéje nagy valószínűséggel olyan szintre fog csökkeni, amely szükségessé teszi, hogy az igazgatóság javasolja a részvényeseknek a Nabi jegyzett tőkéjének csökkentését.

A saját tőke csökkenése elsősorban a veszteségeknek és a különböző nem-pénzbeli tételeknek tudható be, ideértve bizonyos kulcsfontosságú állóeszközök, illetve befektetések átértékelését. A részvényeseket ezért az igazgatóság arra fogja kérni, hogy az éves közgyűlésen szavazzanak a jegyzett tőke leszállítás pontos mértékéről, amint a Nabi auditált, nem konszolidált, a magyar könyvelési szabályoknak megfelelően készített pénzügyi beszámolóját véglegesítik.

Tekintettel az átstrukturálás összetettségére és az ezzel kapcsolatos kezdeményezésekre, valamint a Nabi által a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokra, az auditált végleges pénzügyi jelentések lehet, hogy nem fognak rendelkezésre állni a közgyűlés idejére, ezért az igazgatóság esetleg szükségesnek tarthatja azt javasolni a közgyűlésnek, hogy az éves közgyűlést május végéig függesszék fel.

Az igazgatóság a társaságnál az elmúlt években tapasztalt pénzügyi és működési nehézségek megoldására irányuló törekvésében elfogadott és életbe léptetett egy átfogó átstrukturálási tervet, ami a tevékenység racionalizálását célozza, az egyes üzletágak és termékek esetleges értékesítésével annak érdekében, hogy a Nabi fő gyártási tevékenységére koncentrálhasson.

Az átstrukturálási folyamat alatt a Nabi szorosan együttműködik hitelezőivel, akik hozzájárultak a hitelszerződések pénzügyi kötelezettség vállalásainak megszegése esetén őket megillető jogaik gyakorlásának átmeneti felfüggesztéséhez.

A Nabi valamennyi hiteltartozását 2006. végéig vissza kell fizetni, ám a működési átstrukturálás folyamatának végrehajtásával párhuzamosan a cég és hitelezői tárgyalásokat folytatnak a pénzügyi helyzetet javító hosszú távú megoldás kidolgozásáról.

A Nabi olyan fenntartható adósság-szint elérésére törekszik, ami nem veszélyezteti fő üzletágának hosszú távú életképességét. Ebben a hitelezők támogatják a Nabi-t és a velük folytatott tárgyalások konstruktívak.

Azonban, tekintettel a NABI pénzügyi és működési helyzetének összetettségére, valamint arra, hogy 11 különböző hitelezővel kell három országban, a Nabi csoporthoz tartozó különböző társaságok vonatkozásában egyeztetni, eddig még nem született végleges és a felekre nézve kötelező erővel bíró megállapodás a finanszírozás kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik