Belföld

Perel a Fidesz

Bírósághoz fordul a Fidesz az ÉS-ben közölt cikksorozat miatt, melynek pénteken megjelent harmadik része szerint Orbán Viktor a 2002-es választások előtt politikai okokból kockázatosnak tartotta a tokaji borvidék privatizálását.

.„Kell az a ház” – hangzott el Kékessy Dezső, Orbán Viktor ex-nagykövet barátjának szájából Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. 2000 szeptember hatodikai közgyűlésén, melyen az Élet és Irodalom által közölt jegyzőkönyv szerint részt vett Orbán Viktor is. A megjegyzés az ÁPV Rt. birtokában lévő Tokaji Kereskedőház Rt. egyik tulajdonára vonatkozott, ám a volt kormányfő politikai nyomásra hivatkozva lehűtötte a cég társtulajdonosának lelkesedését.



Perel a Fidesz 1

Kékessy Dezső


A hetilapban közölt jegyzőkönyv szerint a volt miniszterelnök családi és baráti érdekeltégébe tartozó társaság taggyűlésén Orbán Viktor azt mondta, a kereskedőház privatizációja 2002 után lesz aktuális.


A kft.-ben tulajdonrésze volt Lévai Anikónak, Orbán Viktor feleségének, Kékessy Dezső volt párizsi nagykövetnek és Szász István Attilának, Orbán Viktor barátainak, továbbá Madarász László egykori Postabank-vezetőnek és Duda Attila ügyvédnek.

„A borkutatót nem lehet külön kihozni, óriási botrány lenne belőle. Ha szétszedjük az egészet, akkor ki lehet hozni a kutatót. 2002 után lesz aktuális a téma” – fogalmazott a hetilap tulajdonába került jegyzőkönyv szerint a volt kormányfő. Az Élet és Irodalom két héttel ezelőtt közölte az első riportot a Tokaj Kereskedőház Rt. két kormányzati ciklusban is tervezett privatizációjáról. Azóta az ÁPV Rt. úgy döntött., hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. tartósan állami tulajdonban marad.

A Fidesz perel



Perel a Fidesz 2

Orbán Viktor


A Fidesz jogászai vizsgálják, hogy milyen formában vegyenek jogi elégtételt az Élet és Irodalommal szemben az Orbán Viktort ért rágalmak miatt – jelentette be Révész Máriusz, a párt szóvivője pénteken újságíróknak. Az elmúlt napok rágalmai után a Fidesz jogászai vizsgálják a jogi elégtétel lehetőségét” – mondta Révész Máriusz, aki kérdésre válaszolva megerősítette, mindenképpen jogi elégtételt vesznek, de az még nem dőlt el, hogy milyen formában. Hozzátette: nem elégednek meg egy sajtóhelyreigazítási kérelemmel, mert itt súlyosabb lépésekre van szükség, így vizsgálják mind a polgárjog, mind a büntetőjog által nyújtott lehetőségeket.

Kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta: az Élet és Irodalommal és azokkal szemben kívánnak fellépni, akik az ott közölt állításokat “visszhangozták”.Révész Máriusz arra a kérdésre, hogy a Fidesz megszavazza-e az MSZP által az ügyben kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását, azt válaszolva: minden jogi, alkotmányos vizsgálatnak állnak elébe, amelynek célja a konkrét helyzet tisztázása.

A politikus hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc és az MSZP visszaeső támogatottsága miatt indítottak újabb rágalomhadjáratot Orbán Viktor ellen, s ennek az eszköze az Élet és Irodalom cikksorozata is.

Ugyanakkor a hetilap állításai semmilyen konkrét tényen nem alapulnak – jelentette ki. Mint mondta: nem igaz, hogy az Orbán-kormány privatizálni akarta a Tokaj Kereskedőházat, és az sem, hogy ilyen szándéka lett volna a kormányváltás utáni időszakra vonatkozóan. Emlékeztetett arra, hogy a polgári kormány idején a Tokaj Kereskedőház állami tulajdonban maradt, és szerepelt a tartós állami tulajdonban lévő cégek listáján, amelyről a Medgyessy-Gyurcsány-kormány vette le a céget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik