Belföld

Nem köthet szerződést a MÁV a magyar-svájci konzorciummal

admin
admin

2005. 03. 25. 12:10

A Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a MÁV-nak, hogy megkösse a vitatott vonattenderen győztes Ganz Transelektro Stadlerral a szerződést. A vasúti társaságnál továbbra is törvényesnek tartják a közbeszerzési eljárást, a nyertes szerint pedig ők adták be a legjobb pályázatot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a MÁV összesen 130 milliárd forint értékű járműtenderén, a svájci Stadler és a magyar Ganz Transelektro konzorciumával szemben a második helyre szorult német Bombardier beadványa alapján indított jogorvoslati eljárást.
A döntőbizottság a “közbeszerzés tisztasága megsértésének veszélyére” hivatkozva tiltotta meg ideiglenesen azt, hogy a MÁV és Stadler megkösse a szerződést. Ez az intézkedés a jogorvoslati eljárás érdemi eredményének megszületéséig marad érvényben.

A MÁV is lépéseket tesz a motorvonattender ellenőrzésére. A felügyelő-bizottság belső vizsgálatot rendel el. Ennek keretében a pályázat kiírását és értékelési rendszerét, illetve annak következetes végigvitelét éppen úgy ellenőrzik majd, mint az ajánlatok pontozását.

A vasúttársaság motorvonat-beszerzési tenderéről bírálóan nyilatkozó Ökrös András vezérigazgató-helyettes ügyében még tart a belső vizsgálat –mondták az MTI-nek a cég sajtóosztályán. A részvénytársaság közlésük szerint továbbra is szabályosnak és törvényesnek tartja közbeszerzési eljárást.

A Bombardier azért kezdeményezett eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert álláspontjuk szerint a MÁV tenderén annak ellenére végeztek a második helyen, hogy ajánlatuk minden tekintetben jobb volt a Stadlerénél. A vesztes számításai szerint az állami vasúttársaság által kért, összesen hatvan elővárosi motorvonat szállítására hozzávetőleg tízmilliárd forinttal adtak kedvezőbb árajánlatot.

A MÁV számításai szerint a közbeszerzési eljáráson legjobb ajánlatot adó Stadler-Ganz Transelektro konzorciumánál ezzel szemben állítják: összköltségalapon számolva ajánlatuk csaknem hétmilliárd forint megtakarítást jelent a vasúti társaság számára. 

A Ganz Transelektro Közlekedési Rt. tudomásul veszi döntőbizottság döntését. Véleményük szerint ilyen nagyságrendű pályázatnál szokványos, hogy a vesztes pályázó jogorvoslati kérelemmel fordul az illetékesekhez. A Ganz (a pályázatban nyertes Stadler AG magyar partnere) szerint ők adták be a MÁV tenderében igényelt paraméterek szerinti, műszakilag legjobb és leggazdaságosabb ajánlatot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.