Belföld

Múlóban az idei adóreformláz

Nincs elegendő költségvetési mozgástér a nagy reményekkel elkezdett adóreform teljes körű végrehajtására - írja a pénteki Népszabadság az adóreform-bizottságokban részt vevő tagok véleményei alapján.

Ahhoz, hogy az áfa egységesítése ne ingassa meg a költségvetést, a tervezett 19 helyett megközelítően 20,5 százalékos kulcsot kellene alkalmazni ez azonban a társadalmi egyenlőtlenségek növekedését hozná magával, hiszen a 15 százalékos kulcs megemelése a legalacsonyab jövedelműeket érintené a leginkább, az ő fogyasztásukban ugyanis nagyobb részt képviselnek a kisebb áfakulcsú termékek – véli Palócz Éva, a Kopint-Datorg gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese.

A gazdaságkutató szerint önmagában kellene csökkenteni (megközelítően 20 százalékra) a térségben kirívóan magas felső áfakulcsot.

Egyelőre nincs jó megoldás iparűzési adó átalakítására sem, miből ellentételeznék az önkormányzatoknak a vállalkozások árbevételére vetített adónem eltörléséből származó bevétel kiesését. A lap szerint lekerült a napirendről, hogy a gépjárműadó emeléséből kompenzálják az iparűzési adó megszüntetése miatti bevételcsökkenést.

A munkaterheket illetően egyetértés van a bizottságban arról, hogy csak érzékelhető mértékű, legalább 4-5 százalékos tehercsökkentés jelent valódi könnyebbséget. Az emiatt kieső bevételeket azonban a munkavállalók járulékterheinek emelésével pótolnák.

A legnagyobb eséllyel az adminisztrációs könnyítések valósulhatnak meg. Az egyszerűsítési albizottság által kidolgozott javaslatok zöme elnyerte a főbizottság és Draskovics Tibor pénzügyminiszter tetszését is – monda Zara László, az albizottság vezetője. Elfogadott cél, hogy a jövőben az áfa kivételével valamennyi adó- és járulékkötelezettséget egy számlaszámra lehessen teljesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik