Belföld

A Jukosz lemondott a magyarországi exportról

A főegységétől megfosztott Jukosz lemondott a magyarországi exportról és más orosz olajcégnek adja el a második negyedévi kvótáját - közölte a leköszönő cégvezetési alelnök.

Alekszandr Tyemerko az Interfaxnak úgy nyilatkozott, hogy a Jukosz egyáltalán nem újítja fel kivitelét április-júniusban, mert előnytelen útvonalakat jelöltek ki számára az ütemtervben.

A Jukosz főleg litvániai finomítójának, a Mazeiku Naftának akart olajat szállítani, de az energiaipari tárca ehelyett az ukrajnai Odessza és Juzsnij kikötőt engedélyezte neki (800, illetve 390 ezer tonna erejéig), amelyeken át még sohasem exportált.

A második negyedévi ütemtervben szerepel még egy 430 ezer tonnás kvóta (a korábbi fele) Magyarországra a Barátság vezetéken át, valamint egy 340 ezres Butingéból, a Jukosz litvániai termináljáról. “Butingén még gondolkozunk, ami viszont Magyarországot illeti, keresünk valakit, aki felválthat bennünket” – mondta Tyemerko a Reutersnak.

A Jukosz januárban, fő termelő egysége, a Juganszknyeftyegaz vitatott elárverezése után vis maiort jelentett be hosszú távú szerződéseinek teljesítésére, ami szállításainak kéthónapos felfüggesztését jelentette, előre láthatatlan kényszerhelyzet miatt.

A vis maior vonatkozott a Jukosznak a Mollal 2003-ban kötött, tízéves szerződésére is, amely évi hétmillió tonna olaj szállításáról szól. A Mol már átnyergelt a piacvezetővé vált Lukoilra, ötéves szerződést írva alá vele évi ötmillió tonna olaj (magyarországi és szlovákiai) szállításáról áprilistól fogva. A Lukoil mellett a Mol januártól a Sibnefttől és a TNK-BP-től vásárolt olajat a Jukosz kiesett szállításainak pótlására.

A negyedéves ütemterv szerinti mennyiségeken egyébként a csődtulajdonos Transznyefty monopólium még változtathat, amikor jóváhagyja áprilisi tervét. Az energiatárca szerint a Jukosz valójában az első negyedévben is exportált 618 ezer tonna kőolajat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik