Belföld

Ismeretlen a kondíciója a 125 milliárdos autópálya-hitelnek

Egy hét bankból álló konzorciumtól vesz fel hitelt a Nemzeti Autópálya Rt., amelyet az állami cég azonnal visszafizet a büdzsének. A hitel kondícióiról nem adtak információt a szerződő felek.

A CIB Bank vezette, héttagú bank konzorciumtól vesz fel 125 milliárd forint hitelt a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. – mondta el Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője.


Az NA Rt. csütörtökön késő este döntött a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás végeredményéről, melyre csak egy pályázó volt. A hitelező konzorcium tagjai: a CIB Bank, a Calyon Bank, a CitiBank, a HWB Bank, a K and H Bank, az MKB, és az OTP.

A 125 milliárd forint hitelt, a már átadott gyorsforgalmi utak költségeinek refinanszírozására fordítják, mely munkákat a központi költségvetés már megfinanszírozott, ezért a tenderen nyertes kereskedelmi bankoktól kapott összeget az NA Rt. visszafizeti a büdzsének.

A szóvivő a hitel kondícióiról nem adott információt, amit azzal indokolt, hogy amikor várhatóan ez év végén, a NA Rt.-től az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.-hez átkerülnek a folyamatban lévő autópálya kivitelezési szerződések, akkor az ÁAK-nak forrást kell találnia az NA Rt. hitelének kifizetésére is.


Az ÁAK forrásbevonása akkor – a hitelpiaci feltételek függvényében – történhet hitelfelvétellel vagy kötvény kibocsátással, és most azért kezelik titkosként a CIB vezette konzorcium és az NA Rt. közötti hitelfelvétel futamidejét, kamatát mert ezzel nem akarják rontani az év végén az ÁAK tárgyalási pozícióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik