Belföld

Draskovics tűzzel-vassal tartaná az eredeti deficitcélt

Draskovics Tibor szerint nem igaz az, hogy a kormány többet költhet 2005-2006-ban a stabilitási paktum reformja kapcsán, a 2005-ös, uniós normák szerinti 3,6 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitet "tűzzel-vassal" tartani kell.

A pénzügyminiszter egy csütörtök esti sajtóbeszélgetésén aláhúzta: az EU stabilitási paktumának reformja Magyarország számára biztonságosabbá teszi az euró bevezetését, a módosítás valódi hatása 2007-2008, illetve 2009-ben valósul meg.

Draskovics Tibor kiemelte, az unió stabilitási paktumának változtatása azt mutatja, hogy az immár 25 tagúra bővült EU a pénzügyi stabilitást olyan peremfeltételnek tekinti, amely nélkül nem lehet megalapozott a gazdasági fejlődés. Aláhúzta: a stabilitási szerződés más feltételek között született, most az EU a hangsúlyt a versenyképesség erősítésére helyezte át, de továbbra is alapvető peremfeltétel maradt a pénzügyi stabilitás biztosítása.

A miniszter megismételte azt a korábbi véleményét, miszerint Brüsszelben ugyan kompromisszumos megoldásról döntöttek, de ennek eredményeként kedvező Magyarország számára az, hogy az államháztartási hiány megítélésénél a nyugdíjreform költségvetési hatását is figyelembe veszik, bár az eredeti magyar állásponttól eltérően, degresszív módon, azaz az évek előrehaladtával egyre csökkenő mértékben.

Az ország makrogazdasági mutatóiról kiadott számok kapcsán megjegyezte: “azok a számok vannak, amit az Eurostat mondott, aki mást hangoztat, nem mond igazat”. Egyúttal rámutatott, az is világosan látszik, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság tekintetében a trend változni fog és ettől kezdve mérséklődni fog a GDP-hez mérten az államadósság aránya.

A pénzügyminiszter a küszöbönálló adóreform kapcsán aláhúzta: “az alapállásom az, hogy egyszerre két követelménynek kell megfelelni, egyrészt a konvergencia-programban vállaltakat teljesíteni kell, másrészt az ország versenyképességét az adóeszközökkel is javítani kell”. 

Elmondta továbbá, hogy “a jegybanknak inflációs célja van, az infláció közelmúltbeli alakulása miatt “bőven van tere a kamatcsökkentésnek, de nem az én dolgom ezt mérlegelni”.

A pénzügyminiszter ismertette: megítélése szerint át lehet terelni úgy az adókat, hogy kedvezőbb elvonási struktúra alakuljon ki, például az iparűzési adót is ki lehetne váltani egy másfajta adózási típussal. Az áfa-terheknél is figyelembe kell venni majd azt, hogy most sokkal előnyösebb külföldről behozni valamilyen árut, szolgáltatást a hazai forgalomba, hisz míg a magyarországi vételnél azonnal ki kell fizetni az áfát, addig az uniós beszerzésnél hónapokkal később kell rendezni az áfa-tartozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik