Belföld

100 ezer látogatót várnak a mezőgazdasági vásárra

Több mint százezer látogatót várnak az augusztus 27-én nyíló 74. Országos Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra (OMÉK) a Kőbányai Vásárközpontba.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a pénteki sajtótájékoztatón közölte, hogy a kiállítás kilenc napjának idején több mint százezer látogatóra számítanak.

A kiállítás fő célja Németh Imre szerint a magyarországi agrár-termékek és -élelmiszerek bemutatása, ugyanakkor a magyar szakemberek felmérhetik cégeik és áruik versenyképességét is.

Az ötévenként megrendezett agrár-seregszemlére meghívást kaptak az európai uniós országok, de jelen lesznek az USA, Oroszország, Szerbia, Románia, Ukrajna és Horvátország képviselői is. A kiállításra várhatóan több ország agrár-minisztere is ellátogat, de várhatóan jelen lesz az unió mezőgazdaságért felelős dán főbiztosa is.

Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár közölte: a minisztérium 700 millió forinttal járul hozzá a kiállítás megrendezéséhez. Az állatbemutatók megszervezése pedig mintegy 200 millió forintba kerül.

A kiállítók összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren mutatják be mezőgazdasági és élelmiszeripari kínálatukat. A szervezők a szabadterület 100 százalékát, a fedett kiállítási területek mintegy 60 százalékát már értékesítették. A kiállításon számos szakmai program is várja az érdeklődőket, lesz tanácskozás a fenntarthatóság, a vidékfejlesztés és a falusi turizmus kérdésköréről, továbbá a géntechnológiáról, a növénytermesztésről és a kertészetről, az agrárkutatásról és az élelmiszerbiztonság kérdésköréről is.

Az agrártárca fennhatósága alá tartozó állategészségügyi és élelmiszerellenőrző szervezet a múlt évben 62 ezer vizsgálatot végzett el. A vizsgálatoknál az uniós élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést ellenőrizték a szakemberek. Az élelmiszerek esetében a választás joga mindig a fogyasztóé – szögezte le az agrártárca vezetője -, de biztosítani kell számára minden olyan információt, amelynek alapján ki tudja választani a számára szükséges és jónak ítélt élelmiszert.

Németh Imre felhívta a figyelmet arra is, hogy az élelmiszerbiztonság tekintetében az unióban kollektív felelősség van érvényben, minden gyártó felel saját termékéért és a tagállamok kötelesek minden harmadik országból származó terméket ellenőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik