Belföld

Sztrájk a péti Nitrogénműveknél

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak csütörtökön hajnalban 2-4 óra között a péti Nitrogénművek Rt. ammónia üzeménél és a villamosellátó részlegnél.

A dolgozók 10 százalékos alapbéremelést kérnek, a távolléti díjnak pedig a törvényi minimumnál kedvezőbb elszámolását – mondta Falussy Sándor, a Nitrogén Összefogás Szakszervezet elnöke. Tájékoztatása szerint az ammónia üzem éjszakás dolgozóinak 87 százaléka szüntette be a munkát két óra időtartamra, a villamos részlegnél pedig az éjszakások 71 százalékuk nem dolgozott. A szakszervezeti elnök a sztrájkolók konkrét számáról nem kívánt tájékoztatást adni.

A nyereséges nagyvállalatnál a dolgozók csak hat százalékos bruttó béremelést kaptak idén, a szakszervezet azonban 10 százalékot javasolt. A tárgyalások során lementek 7-7,5 százalékra, a figyelmeztető sztrájkkal azonban ismét a 10 százalékos bérfejlesztés elérése a céljuk – mondta Falussy, aki újabb sztrájkokat helyezett kilátásba, ha a cégvezetés nem áll elő érdemi ajánlattal.

Az ajánlott hat százalékos bérfejlesztés a cég üzleti tervével áll összhangban, s megegyezik az érdekegyeztető tanács ajánlásával is –mondta Medve József, a cég humánigazgatója.

A cégtulajdonos közlése szerint a múlt évben a Nitrogénművek Rt. 32 milliárd forintos árbevételt ért el, melyből 4,5 milliárdos adózás előtti eredmény származott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik